Baklava med kokos

Baklava med kokos

Baklava är ett traditionellt sött bakverk. Så här bakar du en otroligt god baklava med kokos.

Ingredienser

  • 1/2 frp. filodeg
  • 3 ägg
  • 150 gr. strösocker
  • 200 ml matolja
  • 300 ml yoghurt
  • 200 gr. kokos
  •  2 msk bakpulver
  • smör för pensling

Sockerlag:

  • 800 ml vatten
  • 500 gr. strösocker
  • 3 klyftor citron

Gör så här

Sockerlag:

  1.  Lägg alla ingredienser i en kastrull.
  2. Koka upp under omrörning och låt koka ca 10-15 min.
  3. Sockerlagen ska vara ljummen när den ska hällas över baklavan.

Baklava:

  1. Vispa ägg, socker, yoghurt, olja.
  2. Tillsätt bakpulver och kokos.
  3. Pensla en ugnsform med smör.
  4. Ta ett blad av filodegen och pensla med kokosblandning, lägg på ett till filodegsblad och pensla med kokosbandning.
  5. Försätt så här tills du gör slut på kokosblandning.
  6. Avsluta med två ark varvade med penslat smör.
  7. Skär ut små portionsbitar.
  8. Sätt ugnen på 175 grader.
  9. Grädda baklavan i mitten av ugnen i cirka 30 minuter.
  10. Baklavan ska vara vackert gyllenbrun.
  11. Låt baklavan svalna i ca 10min innan du häller över sockerlaget.

Författare: Zehra Jakupovic

Zehra är utbildad kock och konditor. Med ett brinnande intresse för bakverk och matlagning inspirerar hon med utsökta recept. Zehra jobbar idag som kock på Lindens förskola och Björköby skola.