Böngryta med korv och rökt kött

En traditionell bosnisk rätt (Grah). Böngryta med korv och rökt kött.

Ingredienser

  • 0,5 dl vita bönor
  • vatten
  • 1 st gul lök
  • 50-100 g korv valfri sort
  • 50 g rökt kött
  • 1 st morot
  • 2-3 msk persilja
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 1 msk paprika pulver
  • 2 msk vetemjöl
  • salt
  • peppar
  • vegeta

Gör så här

  1. Kvällen innan, blötlägg bönorna i en gryta med vatten, ca. 2 l vatten.
  2. Nästa dag, häll ut vattnet och fyll på med nytt ca 2,5 l vatten.
  3. Koka upp och häll ut det kokande vattnet och fyll på med nytt vatten igen ca 3 l.
  4. Hacka gul lök och lägg in det i grytan.
  5. Salta och peppra.
  6. Koka upp.
  7. Tillsätt skivad morot eller hackad, kryddor, persilja, vitlök och rökt kött.
  8. Koka böngrytan tills bönorna blir mjuka.
  9. Dela korven i bitar och låt den koka tillsammans i ca 5-8 min.
  10. Gör redning: Smält smör eller margarin i en såskastrull med tjock botten. Tillsätt och rör ut vetemjölet. Rör ut klumparna med en visp, tillsätt paprika pulver.
  11. Blanda den färdiga redningen i grytan.
  12. Rör om.
  13. Låt det koka i ca. 5-10 min på låg värme.
  14. Dekorera med persilja och ät gärna böngryta med nybakat bröd eller pogaca.

Författare: Zehra Jakupovic

Zehra är utbildad kock och konditor. Med ett brinnande intresse för bakverk och matlagning inspirerar hon med utsökta recept. Zehra jobbar idag som kock på Lindens förskola och Björköby skola.

Lämna ett svar