Farfars mustasch

Farfars mustasch eller djedov brk, en kaka fylld med plommon marmelad, valnötter och choklad.

Ingredienser

  • 400 gr vetemjöl
  • 180 gr margarin
  • 4 st äggula
  • 3 msk creme fraiche
  • 5 msk strösocker

Fyllning:

  • 4 st äggvita
  • 20 gr malda valnötter
  • 15 gr strösocker
  • plommon marmelad

Glasyr:

  • 100 gr mörk choklad
  • 10 gr margarin

Gör så här

  1. Blanda allt till degen.
  2. Dela i fyra bitar.
  3. Kavla ut varje degbit i en rektangel i storlek 35×25 cm.
  4. Bred ut sylten och strö över lite malda valnötter.
  5. Vik degen från båda sidor inåt som en rulle, lämna ett mellanrum på 5-6 cm där du ska lägga i fyllningen.
  6. Upprepa likadant med varje degbit.
  7. Till fyllningen, vispa äggvita till maräng, tillsätt socker och vispa ytterligare och tillsätt gradvis valnötterna.
  8. Lägg fyllningen i mitten på varje rulle.
  9. Lägg varje rulle i en bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa i 20 minuter.
  10. Värm ugnen till 180 C.
  11. Grädda i ca 20 minuter, beroende på hur tunt du kavlat ut degen och hur tjock din rulle är.
  12. Kyl och häll över glasyren eller strö över glasyr.

Tips! Använd sylt efter önskemål eller varför inte testa att göra egen sylt.

Författare: Zehra Jakupovic

Zehra är utbildad kock och konditor. Med ett brinnande intresse för bakverk och matlagning inspirerar hon med utsökta recept. Zehra jobbar idag som kock på Lindens förskola och Björköby skola.