Fildzan burek, en lite annorlunda form av tradionell burek.
Ingredienser
- 8 st kokta potatisar
- 500 gr nötfärs
- 1 st gul lök
- 2 klyftor vitlök
- salt, peppar
- 4 st filodeg blad
- sesamfrö
- smör
Vitlökssås
- 4 msk yoghurt
- 4 msk creme fraiche
- 1-2 st vitlöksklyftor
- salt och peppar
Gör så här
- Mosa potatisarna med en gaffel.
- Skala gul lök och vitlök.
- Hacka gul lök och pressa vitlöksklyftor.
- Fräs löken och vitlöken i smör- & rapsolja, i en stekpanna.
- Lägg i köttfärsen och stek under omrörning så att den smular sig.
- Tillsätt de kokta potatisarna och blanda.
- Smält smör.
- Lägg två filodegsblad på varandra och dela de i 4 st kvadratiska bitar. Totalt blir det 8 st. lika stora bitar.
- För en fildzan burek använder vi 2 st kvadratiska bitar.
- En bit filodeg penslar vi med smält smör, lägg därefter en till över.
- Försiktig lägger vi degen i en kopp ca 1,5 ml eller om man önskar större fildzan burek kan man använda en kopp av ca 250 ml.
- Fyll halva koppen med fyllningen, lägg över en bit av filodegen och fyll lite till med fyllningen och stäng med resten av degen.
- Vänd bureken på en plåt som är klädd med bakplåtspapper.
- Pensla med smält smör och strö över sesamfrö.
- Grädda i ugnen på 200 C i ca 15 minuter.
- Sänk ner temperatur till 180 C och grädda ca 20 minuter till.
- Blanda samman ingredienserna för vitlökssåsen och servera med den varma bureken.
- Burek kan förberedas innan och gräddas precis innan serveringen.