Fildzan burek med vitlökssås

Fildzan burek, en lite annorlunda form av tradionell burek.

Ingredienser

  • 8 st kokta potatisar
  • 500 gr nötfärs
  • 1 st gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • salt, peppar
  • 4 st filodeg blad
  • sesamfrö
  • smör

Vitlökssås

  • 4 msk yoghurt
  • 4 msk creme fraiche
  • 1-2 st vitlöksklyftor
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Mosa potatisarna med en gaffel.
  2. Skala gul lök och vitlök.
  3. Hacka gul lök och pressa vitlöksklyftor.
  4. Fräs löken och vitlöken i smör- & rapsolja, i en stekpanna.
  5. Lägg i köttfärsen och stek under omrörning så att den smular sig.
  6. Tillsätt de kokta potatisarna och blanda.
  7. Smält smör.
  8. Lägg två filodegsblad på varandra och dela de i 4 st kvadratiska bitar. Totalt blir det 8 st. lika stora bitar.
  9. För en fildzan burek använder vi 2 st kvadratiska bitar.
  10. En bit filodeg penslar vi med smält smör, lägg därefter en till över.
  11. Försiktig lägger vi degen i en kopp ca 1,5 ml eller om man önskar större fildzan burek kan man använda en kopp av ca 250 ml.
  12. Fyll halva koppen med fyllningen, lägg över en bit av filodegen och fyll lite till med fyllningen och stäng med resten av degen.
  13. Vänd bureken på en plåt som är klädd med bakplåtspapper.
  14. Pensla med smält smör och strö över sesamfrö.
  15. Grädda i ugnen på 200 C i ca 15 minuter.
  16. Sänk ner temperatur till 180 C och grädda ca 20 minuter till.
  17. Blanda samman ingredienserna för vitlökssåsen och servera med den varma bureken.
  18. Burek kan förberedas innan och gräddas precis innan serveringen.

Författare: Zehra Jakupovic

Zehra är utbildad kock och konditor. Med ett brinnande intresse för bakverk och matlagning inspirerar hon med utsökta recept. Zehra jobbar idag som kock på Lindens förskola och Björköby skola.