Fyllda paprikor med köttfärs

Punjene paprike eller fyllda paprikor är en traditionell maträtt från Balkan. Urgröpta paprikor blir väldigt goda när man fyller dem med massa gott!

Ingredienser

  • 6-8 paprika
  • 320 g köttfärs
  • 1 st gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 riven morot
  • 150 g ris (sköljd)
  • 20 g tomatpuré
  • 100 ml vatten
  • 2 msk olja
  • salt, paprikapulver, vegeta, peppar
  • 1-1/2 liter vatten
  • 1 sked mjöl

Gör så här

  1. Förbered paprikorna, ta bort stjälkarna och stick hål på dem på flera ställen på sidorna så att fyllningen kokar fint och jämnt.
  2. Blanda köttet med alla ingredienser (köttfärs, ris, gul lök, vitlök, morot, salt, peppar, vegeta) smaka av och blanda väl.
  3. Fyll paprikorna.
  4. Lägg paprikorna i en gryta.
  5. Häll varmt vatten, tillräckligt för att täcka paprikan, tillsätt peppar, paprikapulver lite olja och koka under lock i 30-40 minuter.
  6. Tillsätt nu mjölet blandat med lite vatten, paprikapulver.
  7. Koka i ytterligare 10 minuter.
  8. Strö över persilja.
  9. Servera gärna med potatismos, en klick crème fraiche och tomatsallad.

Författare: Zehra Jakupovic

Zehra är utbildad kock och konditor. Med ett brinnande intresse för bakverk och matlagning inspirerar hon med utsökta recept. Zehra jobbar idag som kock på Lindens förskola och Björköby skola.