Fyllda paprikor med potatis

Punjene paprike eller fyllda paprikor på Svenska. En mycket uppskattad maträtt från Balkan.

Ingredienser

  • 300 g potatis
  • 1 st gul lök
  • 100 g morot
  • 100 g tomat
  • 400 g dolma paprika (finns att köpa på Netto).
  • 1 tsk vitlök
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk peppar
  • 2 tsk vegeta
  • 1 tsk persilja
  • salt efter smak

Gör så här

  1. Skala potatis, morot och lök.
  2. Riva de med rivjärn.
  3. Skär ut toppen av paprikorna, ta ut kärnhuset och skölj ur dem.
  4. Fräs potatis, lök, morot och tomat i smör och rapsolja i en stor stekpanna på medelvärme tills de är mjuka, cirka 10 minuter.
  5. Rör om hela tiden. Smaksätt med kryddor.
  6. Fyll paprikorna med smeten.
  7. Resten av fyllningen kan man lägga runt paprikorna.
  8. Lägg paprikorna i en ugnsform.
  9. Lägg små bitar smör över paprikorna.
  10. Grädda i ugnen i 200 C, ca 25 min
  11. Blanda 1 ägg med 1 dl grädde, 1/2 dl creme fraiche eller mjölk och häll över.
  12. Ställ tillbaka i ugnen i ca 5 min.

Författare: Zehra Jakupovic

Zehra är utbildad kock och konditor. Med ett brinnande intresse för bakverk och matlagning inspirerar hon med utsökta recept. Zehra jobbar idag som kock på Lindens förskola och Björköby skola.

Lämna ett svar