Punjene paprike eller fyllda paprikor på Svenska. En mycket uppskattad maträtt från Balkan.
Ingredienser
- 300 g potatis
- 1 st gul lök
- 100 g morot
- 100 g tomat
- 400 g dolma paprika (finns att köpa på Netto).
- 1 tsk vitlök
- 1 tsk paprikapulver
- 1 tsk peppar
- 2 tsk vegeta
- 1 tsk persilja
- salt efter smak
Gör så här
- Skala potatis, morot och lök.
- Riva de med rivjärn.
- Skär ut toppen av paprikorna, ta ut kärnhuset och skölj ur dem.
- Fräs potatis, lök, morot och tomat i smör och rapsolja i en stor stekpanna på medelvärme tills de är mjuka, cirka 10 minuter.
- Rör om hela tiden. Smaksätt med kryddor.
- Fyll paprikorna med smeten.
- Resten av fyllningen kan man lägga runt paprikorna.
- Lägg paprikorna i en ugnsform.
- Lägg små bitar smör över paprikorna.
- Grädda i ugnen i 200 C, ca 25 min
- Blanda 1 ägg med 1 dl grädde, 1/2 dl creme fraiche eller mjölk och häll över.
- Ställ tillbaka i ugnen i ca 5 min.