Gibanica

Gibanica är en traditionell paj som är populär över hela Balkan. Detta varianten av pajen är både enkel och snabb att göra, och oemotståndligt god!

Ingredienser

  • 5 ägg
  • 2 dl rapsolja
  • 500 g keso
  • 3 dl creme fraiche
  • 2 dl mineralvatten
  • salt
  • 500 g filodeg

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 220 C.
  2. Vispa ihop äggen, tillsätt keso, creme fraiche, olja, salt och mineralvatten.
  3. Pensla en form med olja och placera ut 3 filodegsblad så att de sticker ut över kanterna
  4. Spara 3-4 blad för att täcka pajen, resten ska du klippa med sax i remsor.
  5. Blanda filodeg remsor med ost blandningen.
  6. Häll försiktig blandningen över de tre filodeg bladen, blanda lite.
  7. Täck pajen med 2-3 blad och vik ihop kanterna under pajen.
  8. Pensla med olja blandat med vatten.
  9. Grädda i ca 30-40 min tills den får en gyllenbrun färg.

Författare: Zehra Jakupovic

Zehra är utbildad kock och konditor. Med ett brinnande intresse för bakverk och matlagning inspirerar hon med utsökta recept. Zehra jobbar idag som kock på Lindens förskola och Björköby skola.