Griz pita – Söt mannagrynskaka

En ljuvlig mannagrynskaka som kallas för “Griz pita” på Balkan. Min mans favoritkaka som ger honom kära barndomsminnen från när hans mamma bakade dessa. Pajen smakar allra bäst när den serveras kall.

Ingredienser

  • 500 g filodeg
  • 150 g smält smör för att pensla filodegen
  • 1 liter mjölk
  • 160 g mannagryn
  • 100 g socker
  • 3 msk vaniljsocker
  • 4 ägg
  • 100 + 100 g socker (100 för äggvita, 100 för gula)
  • 50 g smör

För agda/sirap:

  • 4 dl strösocker (om man önskar sötare kan tillsättas 1 dl till socker)
  • 5 dl vatten
  • 4 msk vaniljsocker
  • zest från en citron( kan uteslutas)

Gör så här

  1. Först ska vi förbereda agdan.
  2. Lägg alla ingredienser i en kastrull, blanda och ställ på spisen, på högsta temperatur.
  3. När blandningen börjar koka, koka i 1 minut och ta bort från värmen.
  4. Låt svalna.
  5. Blanda 1 liter mjölk med 100 g socker och 3 msk vaniljsocker.
  6. Häll den i en kastrull och värm den försiktigt.
  7. Medan mjölken värms upp, separera äggvitan och äggulorna.
  8. Tillsätt 100 g socker i äggulorna och ställ åt sidan.
  9. Vispa äggvitorna med en nypa salt, tillsätt sedan gradvis 100 g socker, vispa tills det blir ett fast skum.
  10. Vispa äggulor och socker för att få en fin krämig blandning.
  11. Tillsätt några skedar skum från äggvitan i äggulans blandning.
  12. Blanda i resten av äggvita, rör försiktigt tills den får fin konstisens.
  13. Mjölken har värmts upp vid det här laget, tillsätt mannagryn lite i taget i den uppvärmda mjölken, rör hela tiden med en visp, långsamt så att inga klumpar bildas.
  14. Koka i 5 minuter tills krämen tjocknar lite.
  15. Ta av från värmen och tillsätt genast 50 g smör, rör om tills smöret smält.
  16.  Smält resten av smöret, 150 gr.
  17. Tillsätt hälften av den varma blandningen i de vispade äggen och kombinera med lätta rörelser.
  18. Häll sedan ner all blandning i grytan med resterande mannagryn och blanda tills allt är blandat.
  19. Smörj en form med en diameter på 24×30 cm eller en av liknande mått med smör.
  20. Lägg ett ark med filodeg i botten, pensla med smör och skär av överflödig deg, upprepa 2 gånger till så att du totalt har 3 lager.
  21. Lägg ut ett jämt lager av en del av fyllningen och upprepa igen med ett lager av filodegen.
  22. Upprepa tills du har använt all fyllning. (Se min instagram video för hjälp)
  23. Lägg på ett sista lager med fyllning och sedan 3 lager av ark med smör mellan varje.
  24. Dela sedan upp pajen med en vass kniv (inte hela vägen till botten) i lika stora bitar och grädda mitt i ugnen i ca 45-50 minuter i 180 C eller tills pajen fått en fin gyllenbrun färg.
  25. Ta ut pajen ur ugnen och slå på ett jämnt lager med sockerlag.
  26. Låt pajen suga åt sig av lagen och svalna helt innan du serverar helst över natten.

Författare: Zehra Jakupovic

Zehra är utbildad kock och konditor. Med ett brinnande intresse för bakverk och matlagning inspirerar hon med utsökta recept. Zehra jobbar idag som kock på Lindens förskola och Björköby skola.