Gurabije

En gammaldags bosnisk kaka som tar mig tillbaka till min barndom!

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 1 dl rapsolja
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 msk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • ca 6 dl vetemjöl
  • valnötter eller hasselnötter alt. valfritt (jag har inte blandat i valnötter i mina gurabije)

Gör så här

Sätt ugnen på 180 grader.

  1. Vispa ägg med strösocker och vaniljsocker.
  2. Tillsätt yoghurt, olja och till slut bakpulver med vetemjöl.
  3. Massan bör inte vara för hård, den ska vara lätt glansig, lätt att forma samt släppa från händerna.
  4. Klä en plåt med bakplåtspapper.
  5. Smörj händerna med olja och ta massan i dina händer och forma dem till större eller mindre bollar och platta dem sedan och lägg dem på plåten
  6. . Lägg en sockerbit eller mandel i mitten.
  7. Grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter.

Författare: Zehra Jakupovic

Zehra är utbildad kock och konditor. Med ett brinnande intresse för bakverk och matlagning inspirerar hon med utsökta recept. Zehra jobbar idag som kock på Lindens förskola och Björköby skola.