Hemgjord ost

Har du någon gång testat att göra egen ost? Det är lättare än du tror, testa!

Ingredienser

Ost 700 g

  • 2 liter mjölk 3 % fetthalt eller 1 liter mjölk 1,5 % fetthalt +1 liter grädde
  • 500 g crème fraiche
  • 4 ägg
  • 2 tsk salt eller mer om man önskar

Gör så här

  1. Häll mjölken i en stor gryta och låt den koka upp.
  2. Blanda under tiden, ägg, crème fraiche och salt.
  3. När mjölken har kokat upp, häll i försiktigt i blanding med ägg, crème fraiche och salt.
  4. Sänk sedan värmen till medelhög 5 eller 6 och låt den koka i 15-20 min.
  5. Efter ca 6-8 min börjar mjölkproteiner att separeras från vasslan.
  6. Man kan se att klumpar börjar bildas.
  7. Efter 15-20 minuter är processen klar.
  8. Lägg ett durkslag i diskhon och en våt trasa eller gasväv på den.
  9. Häll den färdiga massan i den.
  10. Knyta ihop trasa med händerna så att du får ut vasslan.
  11. Detta gör osten fastare och mer lämpad att skära.
  12. Knyt gasväven så bra som möjligt och forma en boll. Var bara försiktig så att du inte bränner dig för allt är väldigt varmt.
  13. Lägg sedan osten i en sil så att osten får en fin form.
  14. Låt den stå i rumstemperatur och sedan kyla i 2-3 timmar eller helst över natten för att svalna.
  15. Om osten inte ska ätas omedelbart, förvara den i saltat vatten.
  16. Beroende på storleken på behållaren som du ska förvara osten, behöver du ca 500 ml vatten (som du har kokat och kylt) och 5 fulla matskedar salt.
  17. Osten ska flyta i vatten och så håller osten i kylen i minst 7 dagar.

 

Författare: Zehra Jakupovic

Zehra är utbildad kock och konditor. Med ett brinnande intresse för bakverk och matlagning inspirerar hon med utsökta recept. Zehra jobbar idag som kock på Lindens förskola och Björköby skola.