Har du någon gång testat att göra egen ost? Det är lättare än du tror, testa!
Ingredienser
Ost 700 g
- 2 liter mjölk 3 % fetthalt eller 1 liter mjölk 1,5 % fetthalt +1 liter grädde
- 500 g crème fraiche
- 4 ägg
- 2 tsk salt eller mer om man önskar
Gör så här
- Häll mjölken i en stor gryta och låt den koka upp.
- Blanda under tiden, ägg, crème fraiche och salt.
- När mjölken har kokat upp, häll i försiktigt i blanding med ägg, crème fraiche och salt.
- Sänk sedan värmen till medelhög 5 eller 6 och låt den koka i 15-20 min.
- Efter ca 6-8 min börjar mjölkproteiner att separeras från vasslan.
- Man kan se att klumpar börjar bildas.
- Efter 15-20 minuter är processen klar.
- Lägg ett durkslag i diskhon och en våt trasa eller gasväv på den.
- Häll den färdiga massan i den.
- Knyta ihop trasa med händerna så att du får ut vasslan.
- Detta gör osten fastare och mer lämpad att skära.
- Knyt gasväven så bra som möjligt och forma en boll. Var bara försiktig så att du inte bränner dig för allt är väldigt varmt.
- Lägg sedan osten i en sil så att osten får en fin form.
- Låt den stå i rumstemperatur och sedan kyla i 2-3 timmar eller helst över natten för att svalna.
- Om osten inte ska ätas omedelbart, förvara den i saltat vatten.
- Beroende på storleken på behållaren som du ska förvara osten, behöver du ca 500 ml vatten (som du har kokat och kylt) och 5 fulla matskedar salt.
- Osten ska flyta i vatten och så håller osten i kylen i minst 7 dagar.