Kåldolmar med surkål

Kåldolmar med surkål eller Sarme som det heter på Balkan. Ett måste att testa, mums!

Ingredienser

  • 1 st surkål hel
  • 1 st. gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 500 g nötfärs
  • 2 dl ris
  • 2 tsk paprika pulver
  • 2 tsk vegeta
  • peppar och salt
  • rökt lammbringa eller rökt nötkött
  • vetemjöl för redning

Gör så här

  1. Koka upp 2 liter vatten.
  2. Lossa försiktigt bladen från surkålshuvudet och lägg de i det kokande vattnet.
  3. Koka i 2-3 min.
  4. Häll ut det kokande vattnet.
  5. Skölj kålen med kallt vatten.
  6.  Låt kålen kallna lite.
  7. Skala och finhacka lök och vitlök.
  8. Blanda färsen med löken, ris och kryddor.
  9. Lägg en eller två matskedar fyllning på varje blad och rulla ihop till kåldolmar.
  10. Lägg lite av den rökta köttet i botten av grytan.
  11. Lägg dolmarna över köttet.
  12. Varva med bitar av rökt kött.
  13. Slå på vatten så det täcker över kåldolmarna.
  14. Koka upp och sänk värmen lite.
  15. Låt det sjuda på svag värme i 60 min.
  16. Slå på lite redning, låt den koka upp.
  17. Servera med en klick crème fraiche god nybakat bröd eller pogaca

Om det önskas kan man även tillägga lite morötter och tärnad färsk tomat.

Författare: Zehra Jakupovic

Zehra är utbildad kock och konditor. Med ett brinnande intresse för bakverk och matlagning inspirerar hon med utsökta recept. Zehra jobbar idag som kock på Lindens förskola och Björköby skola.

2 svar till “Kåldolmar med surkål

Lämna ett svar