Krompiruša

Krompiruša är en traditionell rätt i Bosnien. Det är en sorts paj med potatis, otroligt god och ett bra alternativ till Burek som innehåller köttfärs.

Ingredienser

Pajdeg för 4 pers.

  • 500 g vetemjöl
  • 2.5-3 dl ljummet vatten
  • 1-2 tsk salt
  • rapsolja för pensling
FÖR FYLLNING:
  • 1200 g finhackad potatis
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk peppar
  • 150 g eller ett stort rivet lökhuvud
  • 100 g torkat kött mycket finhackat (kan uteslutas)

Gör så här

  1. Blanda ca 200 g mjöl med vatten och salt.
  2. Tillsätt lite till mjöl tills du får ihop en deg.
  3. Knåda degen i några minuter.
  4. Dela degen i två delar, forma de som bollar.
  5. Låt degen vila i ca 5-10 min.
  6. Kavla degen i en rund form.
  7. Pensla degen med rapsolja och låt den vila på arbetsbänken i ca 15 min.
  8. Blanda fyllningen.
  9. Skala potatisen ca 1,5 kg. skär i tärningar mycket fint.
  10. Riv löken och blanda allt fint med salt och peppar efter önskemål.
  11. Om så önskas, finhackat torkat kött.
  12. Låt det stå åt sidan tills du kavlar ut degen.
  13. Ta fram en ren duk som du ska kan använda bara för detta.
  14. Lägg ut duken på ett bord.
  15. Ställ degen på duken.
  16. Börja först att dra i degens alla kanter.
  17. Upprepa detta till du har en stor och tunn deg.
  18. Om kanter är tjocka kan du skära bort de.
  19. Ringla lite rapsolja över degen.
  20. Fördela fyllningen över halva degen och sedan andra delen.
  21. Rulla degen till mitten med hjälp av duken.
  22. Lyft dukens ena sida.
  23. Lyft så att degen börjar rullas ihop och gör det till du får en lång rulle.
  24. Forma till en snurr.
  25. Degen ska inte tryckas ihop. Låt den vara lite fluffig.
  26. Pensla en rund form med olja.
  27. Lägg försiktigt över pajen och ringla lite rapsolja över pajen.
  28. Grädda längst ner i ugnen, på 225 C i ca 35 minuter eller tills den får en fin färg.
  29. Koka upp lite vatten med lite salt.
  30. När pajen är färdig, ta ut den och häll det heta vattnet över hela pajen.
  31. Lägg på små bitar av smör.
  32. Lämna tillbaka pajen i ugnen i några min. 2-3.
  33. Ta ut den färdiga pajen och låt den stå i några minuter innan man börjar äta.
  34. Servera pajen med surkålssallad eller vitkålssallad och yoghurt.

Tips!

Man kan köpa färdig filodeg och göra Krompiruša, men självklart smakar det mycket bättre med hemmagjord deg 🙂

Författare: Zehra Jakupovic

Zehra är utbildad kock och konditor. Med ett brinnande intresse för bakverk och matlagning inspirerar hon med utsökta recept. Zehra jobbar idag som kock på Lindens förskola och Björköby skola.