Krompiruša är en traditionell rätt i Bosnien. Det är en sorts paj med potatis, otroligt god och ett bra alternativ till Burek som innehåller köttfärs.
Ingredienser
Pajdeg för 4 pers.
- 500 g vetemjöl
- 2.5-3 dl ljummet vatten
- 1-2 tsk salt
- rapsolja för pensling
FÖR FYLLNING:
- 1200 g finhackad potatis
- 1 tsk salt
- 1/2 tsk peppar
- 150 g eller ett stort rivet lökhuvud
- 100 g torkat kött mycket finhackat (kan uteslutas)
Gör så här
- Blanda ca 200 g mjöl med vatten och salt.
- Tillsätt lite till mjöl tills du får ihop en deg.
- Knåda degen i några minuter.
- Dela degen i två delar, forma de som bollar.
- Låt degen vila i ca 5-10 min.
- Kavla degen i en rund form.
- Pensla degen med rapsolja och låt den vila på arbetsbänken i ca 15 min.
- Blanda fyllningen.
- Skala potatisen ca 1,5 kg. skär i tärningar mycket fint.
- Riv löken och blanda allt fint med salt och peppar efter önskemål.
- Om så önskas, finhackat torkat kött.
- Låt det stå åt sidan tills du kavlar ut degen.
- Ta fram en ren duk som du ska kan använda bara för detta.
- Lägg ut duken på ett bord.
- Ställ degen på duken.
- Börja först att dra i degens alla kanter.
- Upprepa detta till du har en stor och tunn deg.
- Om kanter är tjocka kan du skära bort de.
- Ringla lite rapsolja över degen.
- Fördela fyllningen över halva degen och sedan andra delen.
- Rulla degen till mitten med hjälp av duken.
- Lyft dukens ena sida.
- Lyft så att degen börjar rullas ihop och gör det till du får en lång rulle.
- Forma till en snurr.
- Degen ska inte tryckas ihop. Låt den vara lite fluffig.
- Pensla en rund form med olja.
- Lägg försiktigt över pajen och ringla lite rapsolja över pajen.
- Grädda längst ner i ugnen, på 225 C i ca 35 minuter eller tills den får en fin färg.
- Koka upp lite vatten med lite salt.
- När pajen är färdig, ta ut den och häll det heta vattnet över hela pajen.
- Lägg på små bitar av smör.
- Lämna tillbaka pajen i ugnen i några min. 2-3.
- Ta ut den färdiga pajen och låt den stå i några minuter innan man börjar äta.
- Servera pajen med surkålssallad eller vitkålssallad och yoghurt.
Tips!
Man kan köpa färdig filodeg och göra Krompiruša, men självklart smakar det mycket bättre med hemmagjord deg