Maslenica

En traditionell bosnisk maträtt. Maslenica med keso, salladslök och hemmagjord kajmak.

Ingredienser

  • 650 g mjöl
  • 1 tesked salt
  • 550 ml vatten
  • PENSLING :100 ml olja 125 g smör 

Gör så här

  1. Knåda en smidig deg av mjöl, salt och vatten.
  2. Låt degen ”vila” i 20-30 minuter, täckt med plastfilm.
  3. Dela degen i två delar, forma de som bollar.
  4. Låt degen vila i ca 5-10 min.
  5. Kavla degen i en rund form.
  6. Pensla degen med rapsolja och låt den vila på arbetsbänken i ca 15 min.
  7. Ta fram en ren duk som du kan använda bara för detta.
  8. Lägg ut duken på ett bord.
  9. Ställ degen på duken.
  10. Börja först att dra i degens alla kanter.
  11. Upprepa detta till du har en stor och tunn deg.
  12. Om kanter är tjocka kan du skära bort de.
  13. Ringla lite rapsolja över degen.
  14. Vik den sedan på mitten från en lång sida, vik sedan från den andra långa sidan till mitten.
  15. Vik från den korta sidan till mitten och från den andra sidan också.
  16. Smörj den runda formen som du ska grädda pajen i med olja.
  17. Lägg den färdiga första delen av degen i form.
  18. Gör samma sak med den andra bollen och lägg den ovanpå den andra.
  19. Pensla med olja och smör.
  20. Värm ugnen till 200 grader, grädda sedan pajen i en halvtimme eller 40 minuter.
  21. Servera den varm med keso ost och crème fraiche alt. kajmak.

 

Författare: Zehra Jakupovic

Zehra är utbildad kock och konditor. Med ett brinnande intresse för bakverk och matlagning inspirerar hon med utsökta recept. Zehra jobbar idag som kock på Lindens förskola och Björköby skola.