En traditionell bosnisk maträtt. Maslenica med keso, salladslök och hemmagjord kajmak.
Ingredienser
- 650 g mjöl
- 1 tesked salt
- 550 ml vatten
- PENSLING :100 ml olja 125 g smör
Gör så här
- Knåda en smidig deg av mjöl, salt och vatten.
- Låt degen ”vila” i 20-30 minuter, täckt med plastfilm.
- Dela degen i två delar, forma de som bollar.
- Låt degen vila i ca 5-10 min.
- Kavla degen i en rund form.
- Pensla degen med rapsolja och låt den vila på arbetsbänken i ca 15 min.
- Ta fram en ren duk som du kan använda bara för detta.
- Lägg ut duken på ett bord.
- Ställ degen på duken.
- Börja först att dra i degens alla kanter.
- Upprepa detta till du har en stor och tunn deg.
- Om kanter är tjocka kan du skära bort de.
- Ringla lite rapsolja över degen.
- Vik den sedan på mitten från en lång sida, vik sedan från den andra långa sidan till mitten.
- Vik från den korta sidan till mitten och från den andra sidan också.
- Smörj den runda formen som du ska grädda pajen i med olja.
- Lägg den färdiga första delen av degen i form.
- Gör samma sak med den andra bollen och lägg den ovanpå den andra.
- Pensla med olja och smör.
- Värm ugnen till 200 grader, grädda sedan pajen i en halvtimme eller 40 minuter.
- Servera den varm med keso ost och crème fraiche alt. kajmak.