Okra med nötkött

Receptet är från min svärmor som alltid lagade enkla men utsökta måltider. Brukar laga den här grytan vid speciella tillfällen som middagar med släkten.

Ingredienser

  • 300g tärnat nötkött
  • 400g okra
  • 1 stor gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 150g tomat
  • 150g morötter
  • 50g röd paprika
  • 1 msk paprika pulver
  • 2 msk finkrossad tomat
  • 1 1/2 msk vegeta
  • 2 msk hackad persilja
  • 6,5 dl vatten
  • salt, peppar

Gör så här

  1. Förväll okran i ca 2-3 min.
  2. Häll av vattnet och skölj den försiktigt i varmt vatten.
  3. Låt den svalna åt sidan.
  4. Stek grönsakerna i en gryta.
  5. Tillsätt tärnat nötkött, kryddor och låt sjuda med lite vatten tills köttet mjuknar.
  6. Tillsätt peppar och tomatpuré och låt sjuda tills köttet är nästan klart.
  7. Lägg i den förvällda okran, skaka lite i grytan så att inte okran mosas.
  8. Koka grytan på svag värme med locket på i ca 20–25 minuter.
  9. Smaksätt med salt och peppar om det behövs.
  10. Servera med nybakat bröd och tomatsallad.

Författare: Zehra Jakupovic

Zehra är utbildad kock och konditor. Med ett brinnande intresse för bakverk och matlagning inspirerar hon med utsökta recept. Zehra jobbar idag som kock på Lindens förskola och Björköby skola.