Šampita

En mycket uppskattad kaka på Balkan, Šampita.

Ingredienser

  • 7 äggulor
  • 100 g socker
  • 70 ml mjölk
  • 70 ml olja
  • 100 g vetemjöl
  • 1 msk bakpulver
  • För sockerlag:
  • 400-500 g socker
  • 50 ml vatten
  • 7 äggvitor

Gör så här

  1. Blanda socker med äggula.
  2. Tillsätt mjölk, olja, vetemjöl och bakpulver.
  3. Pensla en ugnsform 30×20 med olja.
  4. Grädda i ugnen på 200 C 10 min.

Maräng

  1. Koka socker och vatten till sockret har löst upp sig, temp. 120-123 C.
  2. Vispa äggvitorna.
  3. Häll ner det kokande sockerlaget i en tunn stråle i skummet under kraftig vispning tills du får en styv och glansig maräng.
  4. Fortsätt därefter att vispa med något lägre hastighet tills marängen svalnat.
  5. Häll den vispade marängen över den färdig bakade bottnen.
  6. Grädda i ugnen ytterligare 5 min. tills marängen får färg.
  7. Låt kakan kallna.
  8. Dela i lagom stora bitar.
  9. Om man önskar kan marängen smaksättas med vaniljsocker.
  10. Dekorera med riven choklad eller servera kakan som den är.

Författare: Zehra Jakupovic

Zehra är utbildad kock och konditor. Med ett brinnande intresse för bakverk och matlagning inspirerar hon med utsökta recept. Zehra jobbar idag som kock på Lindens förskola och Björköby skola.

Lämna ett svar