Tufahije

Så här lagar du en traditionell Balkan dessert.

Ingredienser

  • 8 st äpplen
  • 200 g strösocker
  • 80 g valnötter
  • 1 äggvita
  • 1 citron
  • 1 l vatten
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 msk vaniljsocker för fyllning.

Gör så här

  1. Tvätta och skala äpplena, spara skalet.
  2. Koka upp 1 l vatten med 50 g socker, citronsaft och vaniljsocker.
  3. Kärna ur äpplena.
  4. Lägg äpplena i det kokande vattnet.
  5. När äpplena är klara ta ut de och lägg de i en ugnsfast form.
  6. Ta fram resten av sockret, äppelskalen och häll i det i det kokande vattnet.
  7. Låt det koka upp, sila och låt det kallna.
  8. Vispa äggvita med vaniljsocker, tillsätt malda valnötter.
  9. Fyll äpplena med fyllningen.
  10. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 min på 180 C.
  11. När de är klara häll över sirap, låt kallna.
  12. Dekorera med vispad grädde, hackade valnötter.

Författare: Zehra Jakupovic

Zehra är utbildad kock och konditor. Med ett brinnande intresse för bakverk och matlagning inspirerar hon med utsökta recept. Zehra jobbar idag som kock på Lindens förskola och Björköby skola.

Lämna ett svar