Tulumbe

Glutenfria Tulumbe. En söt efterrätt som är mycket vanlig på Balkan.

Ingredienser

Deg:

  • 400 g Fin mix-Semper gluten free eller vanligt vetemjöl om man är inte allergiskt mot gluten.
  • 400 ml vatten
  • 150 ml rapsolja
  • 5 ägg
  • 1 msk socker
  • 1 tsk salt
  • Rapsolja för fritering

Sockerlag:

  • 1 l vatten
  • 600 g socker
  • 1/2 citron

Gör så här

Min rekommendation är att först koka sirap (sockerlag), kyl det vid rumstemperatur och sätt det i kylskåpet i några timmar.

  • Koka upp socker och vatten till ett sockerlag utan att röra om.
  • Koka i ca 15 min.
  • Lägg i den halva citronen de sista 5 min.
  • Låt den kallna.

Deg

  1. Häll i vattnet i en kastrull, blanda i olja, socker och salt.
  2. Rör tills sockret har löst sig.
  3. Koka upp och låt blandningen svalna.
  4. Häll i mjölet och blanda med en träsked tills du får en bra deg.
  5. Det tar ungefär 1-2 minuter.
  6. Låt svalna i 10 min.
  7. Vispa ägget och blanda i den kylda degen lite i taget.
  8. Blanda med hand mixer eller med en köksassistent.
  9. Till sist kommer du att ha en klibbig och kompakt deg.
  10. Spritsa degen på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
  11. Hetta upp oljan.
  12. Fritera kakorna i omgångar några minuter tills de har fått fin färg.
  13. Lägg de varma tulumbe i sockerlagen.
  14. Servera dem kalla.

 

Författare: Zehra Jakupovic

Zehra är utbildad kock och konditor. Med ett brinnande intresse för bakverk och matlagning inspirerar hon med utsökta recept. Zehra jobbar idag som kock på Lindens förskola och Björköby skola.

Lämna ett svar