Glutenfria Tulumbe. En söt efterrätt som är mycket vanlig på Balkan.
Ingredienser
Deg:
- 400 g Fin mix-Semper gluten free eller vanligt vetemjöl om man är inte allergiskt mot gluten.
- 400 ml vatten
- 150 ml rapsolja
- 5 ägg
- 1 msk socker
- 1 tsk salt
- Rapsolja för fritering
Sockerlag:
- 1 l vatten
- 600 g socker
- 1/2 citron
Gör så här
Min rekommendation är att först koka sirap (sockerlag), kyl det vid rumstemperatur och sätt det i kylskåpet i några timmar.
- Koka upp socker och vatten till ett sockerlag utan att röra om.
- Koka i ca 15 min.
- Lägg i den halva citronen de sista 5 min.
- Låt den kallna.
Deg
- Häll i vattnet i en kastrull, blanda i olja, socker och salt.
- Rör tills sockret har löst sig.
- Koka upp och låt blandningen svalna.
- Häll i mjölet och blanda med en träsked tills du får en bra deg.
- Det tar ungefär 1-2 minuter.
- Låt svalna i 10 min.
- Vispa ägget och blanda i den kylda degen lite i taget.
- Blanda med hand mixer eller med en köksassistent.
- Till sist kommer du att ha en klibbig och kompakt deg.
- Spritsa degen på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
- Hetta upp oljan.
- Fritera kakorna i omgångar några minuter tills de har fått fin färg.
- Lägg de varma tulumbe i sockerlagen.
- Servera dem kalla.