Dinkelbröd med nötter och oliver

Ett gott och nyttig bröd där vetemjölet ersatts med dinkelmjöl.

Ingredienser

  • 300 g dinkelmjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 2 msk bakpulver
  • 0,25 dl olivolja
  • 2 tsk torrjäst
  • 1 dl nött och oliver mix
  • 250 ml vatten
  • 25 ml vatten (extra)

Gör så här

  1. Förvärm ugnen 200 C.
  2. Blanda jäst med 50 ml vatten av de 250 ml och 1 tsk socker. Låt jäsa 3-5 min. Blanda ner de torra ingredienser och tillsätt de i  jäst blandningen
  3. Låt degen vila ca 15 min.
  4. Smörja en gryta med olivolja (både gryta och lock).
  5. Placera degen i grytan.
  6. Häll de resterade 25 ml vatten på degen.
  7. Sätt på locket på grytan och grädda brödet i 35-40 minuter på 200 grader.
  8. Ta sedan av locket och låt brödet gräddas i ytterligare 15 minuter.
  9. Låt brödet svalna innan du tar ut det från grytan.

 

Författare: Zehra Jakupovic

Zehra är utbildad kock och konditor. Med ett brinnande intresse för bakverk och matlagning inspirerar hon med utsökta recept. Zehra jobbar idag som kock på Lindens förskola och Björköby skola.