Frallor med yoghurt och vitlök

Frallor med yoghurt och vitlök. Passar utmärkt med en soppa!

Ingredienser

  • 200 g vetemjöl
  • 200 g rågsikt
  • 15 g strösocker
  • 1 torr jäst
  • 1,3 dl vatten
  • 1,3 dl yoghurt
  • 30 g olivolja
  • 1/2 tsk salt

Fyllning

  • 60 g smör
  • 2 tsk vitlök
  • 2 tsk persilja eller timjan eller oregano
  • 1 ägg för att pensla bröd

Gör så här

  1. Värm yoghurten och vatten.
  2. Med färsk jäst: smula jästen i en stor degbunke.
  3. Tillsätt och rör ut jästen i fingervarmt vatten (38 grader).
  4. Blanda i vetemjöl, rågsikt, olivolja och salt. Knåda till en fast deg.
  5. Knåda degen ca 10 minuter för hand eller i degblandare.
  6. Låt degen jäsa övertäckt i degbunken i 30 -45 minuter.
  7. Gärna på ett varmt ställe.
  8. Sätt ugnen på 180 grader.
  9. Dela degen i tre delar.
  10. Rulla ut till tre avlånga degbitar likt baguetter.
  11. Dela varje del i lite snett i förslagsvis 6 frallor till totalt 18 frallor.
  12. Vill du ha rundare finare frallor så rullar du varje del till en boll.
  13. Smörj en bakplåt med lite olja eller lägg på ett bakplåtspapper.
  14. Lägg frallorna på plåten med några cm mellanrum.
  15. Låt jäsa övertäckta 20 minuter.
  16. Skär 2 snitt i varje fralla, men se till att bara göra djupa snitt, alltså inte skära av degen helt.
  17.  Blanda samman smör, pressad vitlök & hackad persilja och fördela ut en klick mellan varje snitt.
  18. Valfritt är också att pensla frallorna med lite vatten, ägg.
  19. Vidare kan man strö över frön som vallmofrön, sesamfrön, solrosfrön eller pumpakärnor.
  20. Grädda frallorna i 25 -30 minuter i mitten av ugnen tills de fått en fin färg.
  21. Ta ut frallorna och låt svalna på galler några minuter innan servering.

Författare: Zehra Jakupovic

Zehra är utbildad kock och konditor. Med ett brinnande intresse för bakverk och matlagning inspirerar hon med utsökta recept. Zehra jobbar idag som kock på Lindens förskola och Björköby skola.

Lämna ett svar