Frasiga och mjuka frallor

Frasiga och mjuka frallor som går bra ihop med Savoykåldolmarna.

Ingredienser

  • 4 dl ljummet mjölk
  • 1 färsk jäst
  • 1 msk socker
  • 1 msk salt
  • 1 dl matolja
  • 1 ägg
  • ca 12 dl vetemjöl eller mindre

För pensling:

  • 1 dl vatten
  • 10 g torrjäst
  • 2 msk matolja
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk salt
  • 1 dl rismjöl

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke.
  2. Häll mjölken över jästen.
  3. Rör om så att jästen löser sig.
  4. Tillsätt socker.
  5. Låt stå tills jästen har aktiverats.
  6. Rör ner vetemjöl, ägg, matolja och salt.
  7. Arbeta snabbt ihop degen.
  8. Täck med bakduk och låt degen jäsa i ca 30-40 minuter.
  9. Strö ut ca ½ dl vetemjöl på bakbordet och tippa försiktigt ut degen.
  10. Skär degen i ca 12 delar.
  11. Forma runda frallor.
  12. Låt frallor jäsa i 10 min till.
  13. Blanda allt till pensling och låt jäsa ytterligare 10 min.
  14. Pensla de färdiga jästa frallor och grädda de i mitten av ugnen i ca 10- 15 min tills brödet får en fin ljusbrun färg.
  15. Låt frallorna svalna.
  16. Njut av de mjuka och frasiga frallor tillsammans med savoykåldolmarna.

Se en video på hur mjuka de är på min Instagram.

Författare: Zehra Jakupovic

Zehra är utbildad kock och konditor. Med ett brinnande intresse för bakverk och matlagning inspirerar hon med utsökta recept. Zehra jobbar idag som kock på Lindens förskola och Björköby skola.