Fullkornsgifflar

Jättegoda gifflar som går bra ihop med en varm soppa!

Ingredienser

  • 400 g vetemjöl
  • 200 fulkornsvetemjöl
  •  300ml ljummen vatten
  • 5 msk matolja
  • 1 tsk strösocker
  • 1 msk torrjäst
  • 1 msk salt
  • smör för att pensla

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Jäst ska blandas med vatten och socker, låt det stå i 5 min.
  3. Tillsätt mjöl, salt och matolja.
  4. Kör degen på låg hastighet i en matberedare i ca 5 min.
  5. Täck degbunken med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek, 1 timme.
  6. Ta upp degen och knåda den lätt på mjölat bakbord.
  7. Dela degen i 10 lika stora delar.
  8. Kavla ut varje bit som en rund kaka.
  9. Pensla varje bit med smält smör.
  10. Lägg ihop kakorna. 5 kakor i en hög. 2×5
  11. Sista kakan ska inte penslas med smör.
  12. Kavla ut degen till en rund stor kaka.
  13. Dela degen i 16 lika stora delar.
  14. Kavla ut den till en långsträckt bit och rulla in den igen.
  15. Lägg degen på en bakplåt täckt med bakpapper och låt den vila täckt i ca 30 min.
  16. Pensla med ägg.
  17. Strö över sesamfrön och vallmofrö.
  18. Grädda mitt i ugnen tills gifflarna får en fin färg, ca 30 min.
  19.  Låt de svalna.

Författare: Zehra Jakupovic

Zehra är utbildad kock och konditor. Med ett brinnande intresse för bakverk och matlagning inspirerar hon med utsökta recept. Zehra jobbar idag som kock på Lindens förskola och Björköby skola.