Jättegoda gifflar som går bra ihop med en varm soppa!
Ingredienser
- 400 g vetemjöl
- 200 fulkornsvetemjöl
- 300ml ljummen vatten
- 5 msk matolja
- 1 tsk strösocker
- 1 msk torrjäst
- 1 msk salt
- smör för att pensla
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Jäst ska blandas med vatten och socker, låt det stå i 5 min.
- Tillsätt mjöl, salt och matolja.
- Kör degen på låg hastighet i en matberedare i ca 5 min.
- Täck degbunken med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek, 1 timme.
- Ta upp degen och knåda den lätt på mjölat bakbord.
- Dela degen i 10 lika stora delar.
- Kavla ut varje bit som en rund kaka.
- Pensla varje bit med smält smör.
- Lägg ihop kakorna. 5 kakor i en hög. 2×5
- Sista kakan ska inte penslas med smör.
- Kavla ut degen till en rund stor kaka.
- Dela degen i 16 lika stora delar.
- Kavla ut den till en långsträckt bit och rulla in den igen.
- Lägg degen på en bakplåt täckt med bakpapper och låt den vila täckt i ca 30 min.
- Pensla med ägg.
- Strö över sesamfrön och vallmofrö.
- Grädda mitt i ugnen tills gifflarna får en fin färg, ca 30 min.
- Låt de svalna.