Gifflar med ost

Fyllda gifflar öppnar upp för många olika variationer. Dessa är fyllda med ost. Otroligt

Ingredienser

  • 900 g vetemjöl
  • 1 påse torrjäst
  • 2 ägg
  • 400 ml ljummen mjölk
  • 180 ml rapsolja
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk salt

Fyllning: ost (kan använda keso, nutella, sylt)

Gör så här

  1. Blanda mjölk med olja, två äggvitor, en tsk socker och jäst.
  2. Tillsätt sedan en del av vetemjölet samt salt.
  3. Rör ner resten av vetemjölet och knåda till en jämn deg.
  4. Använd gärna degblandare eller degkrokar.
  5. Smörj en degskål rikligt med olivolja eller rapsolja.
  6. Lägg degen i degskål pensla med olja runt och låt jäsa övertäckt med plastfolie i ca en och halv timme eller två timmar.
  7. Värm ugnen till 190 °C.
  8. Dela degen i 6 lika stora delar.
  9. Kavla ut varje bit till en avlång bit.
  10. Skär en sida av den avlånga degen med en pizzaskärare (instruktion hur jag gör gifflar finns i video på mitt Instagra-konto @zehjak) skär vertikala ränder på degens nedre del.
  11. Lägg på fyllningen på den delen som inte är delad.
  12. Rulla ihop från den delen som osten är på, tryck till degen med fingrarna så att fyllningen inte kommer ut. Forma gifflar som en halvmånform.
  13. Lägg gifflarna på en bakplåt med bakplåtspapper.
  14. Täck och jäs i ca 45 – 60 minuter eller tills de är dubbelt så stora.
  15. Pensla med uppvispat äggula. Om man vill kan strö på lite sesamfrö eller linfrö eller chiafrö. Fritt fram att välja.
  16. Grädda gifflarna i mitten av ugnen i ca 15 – 20 minuter.

Författare: Zehra Jakupovic

Zehra är utbildad kock och konditor. Med ett brinnande intresse för bakverk och matlagning inspirerar hon med utsökta recept. Zehra jobbar idag som kock på Lindens förskola och Björköby skola.