Mjuka frukostfrallor med frön

Finns det något godare än hembakade frukostfrallor? En väldigt smarrig och lätt fralla toppad med sesam och linfrön.

Ingredienser

  • 450 g vetemjöl
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 dl mineralvatten
  • 1/2 dl rapsolja
  • 1 msk socker
  • 1 påse torrjäst
  • 1 ägg
  • 2 tsk salt

För att pensla degen: 125 g smör

För att pensla frallorna: 1 äggula, sesam och linfrö.

Gör så här

Sätt ugnen på 220 C.

  1. Rör ut jästen och socker i blandningen av vatten och mjölk.
  2. Låt stå i 5 min.
  3. Vispa ägg, tillsätt salt och olja.
  4. Blanda med jästen, resten av mjölken, mineralvatten och till sist mjöl.
  5. Arbeta ihop en smidig deg.
  6. Låt degen jäsa under handduk i ca 1 timme.
  7. Dela degen sedan i 16 delar. Forma små bollar.
  8. Kavla ut varje boll och pensla med smör, rulla som en avlång pinne och ställ åt sidan.
  9. Täck med en handduk och låt den vila i ca 30 minuter i kylskåpet.
  10. Ta ut degen från kylen.
  11. Lägg de två längderna jämte varandra på en plåt med bakplåtspapper och fläta ihop degen.
  12. Snurra degen till runda frallor (Se följande instagram video för hjälp)
  13. Pensla med äggulor och strö över sesam och linfrö.
  14. Grädda i mitten av ugnen ca 10-15 minuter, tills de är gyllengula och fina.

Författare: Zehra Jakupovic

Zehra är utbildad kock och konditor. Med ett brinnande intresse för bakverk och matlagning inspirerar hon med utsökta recept. Zehra jobbar idag som kock på Lindens förskola och Björköby skola.