Pita bröd (Lepinja)

Lepinja är ett otroligt gott bröd som är väldigt vanligt på Balkan. Serveras ofta med Cevapi.

Ingredienser

  • 500 g mjöl
  • cirka 10 g salt eller efter smak
  • 50 ml fett, smör eller olja
  • 350 ml ljummet vatten

Fördeg:

  • 50 g färsk jäst
  • 1 msk mjöl
  • 1 matsked socker
  • 1/2 dl varm mjölk

Gör så här

  1. Fördeg: Kör varm mjölk, vetemjöl och jäst i maskin till en lös deg. Plasta in och låt jäsa.
  2. Huvuddeg : Blanda mjöl, salt, fett, aktiverad jäst i en större skål eller i maskin.
  3. Kör degen i 5-8 minuter.
  4. Degen ska vara mycket mjukare än vanlig bröddeg.
  5. Låt degen vila i ca 20 min.
  6. Dela den i 6 bitar och forma degen som bollar.
  7. Täck de med en handduk och låt de jäsa ytterligare 20 min.
  8. När degen har vilat dra försiktigt ut degen och forma till den storleken du vill ha.
  9. Täck de igen med en handduk och låt dem vila i cirka 30 minuter.
  10. Sätt ugnen på 250 grader.
  11. Baka av limporna i ca 10 minuter.
  12. Låt de svalna.

 

Författare: Zehra Jakupovic

Zehra är utbildad kock och konditor. Med ett brinnande intresse för bakverk och matlagning inspirerar hon med utsökta recept. Zehra jobbar idag som kock på Lindens förskola och Björköby skola.