Rustikt bröd med rostade pumpafrön och linfrön

Ett rustikt bröd med rostade pumpafrön och linfrön. Älskar att baka bröd!

Ingredienser:

För 2 st limpor

  • 1 dl pumpafrön
  • 1 dl linfrö
  • 5 dl filmjölk ljummen
  • 2 dl vatten ljummen
  • 1/2 dl rapsolja
  • 1 1/2 dl rapsolja
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk fänkål
  • 1/2 tsk kummin
  • 4 dl rågsikt
  • 4 dl rågkross
  • ca 6-7 dl vetemjöl special Manitoba

Gör så här

  1. Sprid ut pumpafröna och linfröna på en plåt.
  2. Rosta de mitt i ugnen i 7-10 min.
  3. Låt de svalna på plåten.
  4. Smula ner jästen i en bunke.
  5. Tillsätt filmjölk och vatten.
  6. Rör om tills jästen lösts upp.
  7. Blanda i resten av ingredienserna.
  8. Blanda ihop allt till en smidig deg.
  9. Knåda degen i ca 10 min.
  10. Låt den jäsa ca 30-35 min.
  11. Knåda igenom degen på ett mjölat bord.
  12. Forma två limpor. Går att använda brödformar 1 1/2 l eller lägg de bara på en plåt med bakpapper.
  13. Låt de jäsa i 30-40 min.
  14. Sätt ugnen på 200 C.
  15. Sätt värmen till 175 C.
  16. Gräddas 40-45 min.
  17. Brödet ska ha innetemperatur på 96-98 grader.

 

Författare: Zehra Jakupovic

Zehra är utbildad kock och konditor. Med ett brinnande intresse för bakverk och matlagning inspirerar hon med utsökta recept. Zehra jobbar idag som kock på Lindens förskola och Björköby skola.

Lämna ett svar