Ett rustikt bröd med rostade pumpafrön och linfrön. Älskar att baka bröd!
Ingredienser:
För 2 st limpor
- 1 dl pumpafrön
- 1 dl linfrö
- 5 dl filmjölk ljummen
- 2 dl vatten ljummen
- 1/2 dl rapsolja
- 1 1/2 dl rapsolja
- 1 1/2 tsk salt
- 1/2 tsk fänkål
- 1/2 tsk kummin
- 4 dl rågsikt
- 4 dl rågkross
- ca 6-7 dl vetemjöl special Manitoba
Gör så här
- Sprid ut pumpafröna och linfröna på en plåt.
- Rosta de mitt i ugnen i 7-10 min.
- Låt de svalna på plåten.
- Smula ner jästen i en bunke.
- Tillsätt filmjölk och vatten.
- Rör om tills jästen lösts upp.
- Blanda i resten av ingredienserna.
- Blanda ihop allt till en smidig deg.
- Knåda degen i ca 10 min.
- Låt den jäsa ca 30-35 min.
- Knåda igenom degen på ett mjölat bord.
- Forma två limpor. Går att använda brödformar 1 1/2 l eller lägg de bara på en plåt med bakpapper.
- Låt de jäsa i 30-40 min.
- Sätt ugnen på 200 C.
- Sätt värmen till 175 C.
- Gräddas 40-45 min.
- Brödet ska ha innetemperatur på 96-98 grader.