Slarviga gifflar

Doften av hembakat bröd i huset påminner mig om min barndom, när min mamma brukade stiga upp tidigt för att baka hemgjorda bröd till oss syskon. Slarviga gifflar passar utmärkt till plockmat, buffé eller till soppa.

Ingredienser

  • 2 dl ljummet vatten
  • 2 dl yoghurt
  • 1 dl rapsolja
  • 1 påse torr jäst
  • 1 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 6-7 dl vetemjöl ( tillsätt mer om det behövs)
  • 1 ägg att pensla gifflar
  • linfrö, sesam, havsalt

Gör så här

  1. Blanda jäst med vatten och socker.
  2. Lå den stå i ca 5-6 min.
  3. Tillsätt yoghurt, olja, salt och vetemjöl.
  4. Dela degen i små bollar.
  5. Kavla ut varje bit till  ca 20 cm lång oval.
  6. Skär horisontellt i remsor inte hela vägen igenom och rulla ihop till en lång giffel.
  7. Lägg på plåtar med bakplåtspapper och låt jästa övertäckt i 30 min.
  8. Sätt under tiden ugnen på 230 grader.
  9. Pensla med ägg, strö över valfri frö och grädda mitt i ugnen ca 20 min tills de har fin färg.

 

Författare: Zehra Jakupovic

Zehra är utbildad kock och konditor. Med ett brinnande intresse för bakverk och matlagning inspirerar hon med utsökta recept. Zehra jobbar idag som kock på Lindens förskola och Björköby skola.