Tekakor eller Baguetter

Ibland är det svårt att bestämma sig, så varför inte göra båda? Jättegoda tekakor och baguetter.

Ingredienser

  • 1 st färsk jäst
  • 2,5 dl mjölk
  • 2,5 dl vatten
  • 75 g smör
  • 3 tsk socker
  • 2 msk salt
  • 1 ägg
  • 1 kg vetemjöl

Gör så här

  1. Smält smöret, tillsätt mjölk och vatten.
  2. Värm till 35 C.
  3. Blanda i jäst och rör om tills jästen har löst sig.
  4. Tillsätt ägg, socker och salt.
  5. Tillsätt mjölet, men spara 1 dl till utbakningen.
  6. Arbeta degen kraftigt, minst 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills degen känns smidig.
  7. Tillsätt mer mjöl om det behövs.
  8. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter.
  9. Sätt ugnen på 220 grader.
  10. Ta fram plåtar med bakplåtspapper.
  11. Kavla ut degen.
  12. Ta ut tekakor med glas eller med en utstickare för tekakor.
  13. Lägg kakor på  plåt och nagga dem med en gaffel.
  14. Låt jäsa under bakduk i 30 min.
  15. Grädda tekakorna i omgångar i mitten av ugnen, ca 8-10 min, eller tills bröden fått fin färg.

Författare: Zehra Jakupovic

Zehra är utbildad kock och konditor. Med ett brinnande intresse för bakverk och matlagning inspirerar hon med utsökta recept. Zehra jobbar idag som kock på Lindens förskola och Björköby skola.