Ibland är det svårt att bestämma sig, så varför inte göra båda? Jättegoda tekakor och baguetter.
Ingredienser
- 1 st färsk jäst
- 2,5 dl mjölk
- 2,5 dl vatten
- 75 g smör
- 3 tsk socker
- 2 msk salt
- 1 ägg
- 1 kg vetemjöl
Gör så här
- Smält smöret, tillsätt mjölk och vatten.
- Värm till 35 C.
- Blanda i jäst och rör om tills jästen har löst sig.
- Tillsätt ägg, socker och salt.
- Tillsätt mjölet, men spara 1 dl till utbakningen.
- Arbeta degen kraftigt, minst 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills degen känns smidig.
- Tillsätt mer mjöl om det behövs.
- Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 220 grader.
- Ta fram plåtar med bakplåtspapper.
- Kavla ut degen.
- Ta ut tekakor med glas eller med en utstickare för tekakor.
- Lägg kakor på plåt och nagga dem med en gaffel.
- Låt jäsa under bakduk i 30 min.
- Grädda tekakorna i omgångar i mitten av ugnen, ca 8-10 min, eller tills bröden fått fin färg.