Turkiskt bröd

Otroligt gott bröd som passar utmärkt till en varm gryta eller soppa.

Ingredienser

  • 150 ml vatten
  • 150 ml mjölk
  • 1 msk socker
  • 20 gr torr jäst
  • 400 gr vetemjöl
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olivolja + en äggula för pensling

Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader.

  1. Smula ner jästen i en bunke.
  2. Värm vattnet och mjölken till fingervarmt.
  3. Häll det i bunken med jäst så att jästen löser sig.
  4. Tillsätt resten av ingredienserna.
  5. Arbeta ihop en bra och smidig deg, tillsätt mer mjöl eller vatten om det behövs.
  6. Låt degen vila i ca 20 min.
  7. Blanda degen efter 20 min och täck den med handduk och låt den vila 20 min till.
  8. Dela degen i fyra lika stora delar.
  9. Gör mönster med händerna på brödet.
  10. Blanda äggula och olivolja.
  11. Pensla brödet och strö över kummin och sesamfrö.
  12. Grädda dem på papprad plåt mitt i ugnen i cirka 15-20 min.

Författare: Zehra Jakupovic

Zehra är utbildad kock och konditor. Med ett brinnande intresse för bakverk och matlagning inspirerar hon med utsökta recept. Zehra jobbar idag som kock på Lindens förskola och Björköby skola.