Valnötsfrallor med fikon och havrekärnor

Valnötsfrallor med fikon och havrekärnor är ett gott bröd som passar utmärkt med färskost.

Ingredienser

  • 500 g vetemjöl
  • 1 dl valnötter
  • 1 dl havrekärnor
  • 2 st torkad fikon
  • 2 msk matolja
  • 4 dl ljummet vatten
  • salt
  • 1 påse torrjäst + lite socker

Gör så här

  1. Blanda jästen med lite vatten (ta en skvätt från de 4dl) och socker.
  2. Låt jäsa i ca. 5 min.
  3. Blanda vetemjöl, havrekärnor, matolja, hackade valnötter och hackade fikon i en stor beredningsskål.
  4. Häll i jästen och det resterade ljumna vattnet.
  5. Blanda tills du får en fin och jämn deg.
  6. Baka ut dina frallor.
  7. Låt dem jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader.
  8. Pensla med ägg och strö över vallmofrö blandat med sesam.
  9. Sänk till 220 grader.
  10. Grädda bröden mitt i ugnen i 11–12 min. Låt dem svalna på plåten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Författare: Zehra Jakupovic

Zehra är utbildad kock och konditor. Med ett brinnande intresse för bakverk och matlagning inspirerar hon med utsökta recept. Zehra jobbar idag som kock på Lindens förskola och Björköby skola.