Baklava

Inledning

Idag så bakade jag en traditionell efterrätt som man brukar äta i mitt hemland. Jag använde mig utav en form som är 32×22  cm. Baklava serveras ofta med turkiskt kaffe och är otroligt gott.

Ingredienser

  • 1kg filodeg
  • 900g malda valnötter
  • 100g hackade valnötter
  • 150g socker
  • 250g smör
  • 100ml olja

Sockerlag

  • 800g socker
  • Vatten, ska täcka sockret (ungefär 2cm)

Gör så här

Sockerlag

  1. Lägg sockret för sockerlaget i en kastrull. Täck sockret med vatten (runt 2cm).
  2. Koka i cirka 20 minuter. Sockerlaget ska inte vara för tjockt.
  3. Låt sedan sockerlaget kallna.

Baklava

  1. Smörj formen med lite olja.
  2. Smält 250g smör och blanda det med 100ml olja.
  3. Värm upp din ugn till 190 grader.
  4. Fördela filodegen så att den passar formen. Lägg ett ark filodeg i formen.
  5. Pensla med blandningen av smör och olja som du gjorde tidigare.
  6. Lägg två nya ark och pensla emellan. Du ska nu ha tre stycken ark i botten.
  7. Tillsätt nu de hackade valnötterna. Täck dessa valnötter med ett ark filodeg. Smörj och tillsätt sedan ytterligare ett ark.
  8. Blanda de malna valnötterna med 150g socker. Fördela dessa valnötter på resterande ark som blir över från filodegen. Glöm inte smörja emellan!
  9. Avsluta med tre stycken ark filodeg. Smörj emellan och pensla det sista arket.
  10. Skär nu upp baklavan i bitar.
  11. Grädda baklavan tills den får en gyllenefärg.
  12. Sänk sedan värmen till 150 grader och grädda baklavan i ytterligare 45 minuter.
  13. Ta ut baklavan. Häll över det kalla sockerlaget.
  14. Låt den stå över natten och servera dagen efter.

Författare: Zehra Jakupovic

Zehra är utbildad kock och konditor. Med ett brinnande intresse för bakverk och matlagning inspirerar hon med utsökta recept. Zehra jobbar idag som kock på Lindens förskola och Björköby skola.

Lämna ett svar