Blåbärstårta med savoiardikex

En blåbärstårta med savoiardikex botten som bakas utan ugn!

Ingredienser

Botten:

  • 250 g savoiardikex
  • 150 g smör

Fyllning:

  • 200 g färska blåbär
  • 500 g Philadelphia
  • 1 tsk vaniljarom
  • 300 g vispgrädde
  • 500 ml mjölk
  • 40 g strösocker
  • 1 påse vaniljpudding

Gör så här

  1. Smula ner kexen.
  2. Blanda smält smör och kexsmulor.
  3. Klä botten av en springform 20–24 cm med bakplåtspapper och tryck ut blandningen på botten.
  4. Ställ i kylskåpet för att stelna.
  5. Vispa grädde och blanda med vaniljarom, philadelphia.
  6. Blanda till sist i blåbär.
  7. Häll smeten i kakformen.
  8. Koka vaniljpudding: Blanda 5 msk mjölk och vaniljpulver med 40 g socker (2 msk) rör om.
  9.  Koka upp resterande av mjölken och häll i den försiktigt i det blandade pulvret.
  10. Låt koka upp med ständigt omrörning.
  11. Låt puddingen kallna.
  12. Spritsa puddingen över den första krämen.
  13. Dekorera med choklad och blåbär.

Författare: Zehra Jakupovic

Zehra är utbildad kock och konditor. Med ett brinnande intresse för bakverk och matlagning inspirerar hon med utsökta recept. Zehra jobbar idag som kock på Lindens förskola och Björköby skola.