Choklad mannagrynskaka

Ingredienser

  • 7 st äggvitor
  • 5 st äggulor
  • 10 msk strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 msk kakao
  • 4 msk vetemjöl
  • 6 msk ljummet vatten

Fyllning

  • 1 liter mjölk ( spara 2 dl för att blanda mannagryn).
  • 200 g mannagryn
  • 2 st äggulor
  • 2 msk strösocker
  • 4 tsk vaniljsocker
  • 100 g strösocker
  • 100 g margarin eller smör

Glasyr

  • 100 g mörk choklad
  • 100 ml mjölk
  • 3 msk rapsolja

Gör så här

  1. Dela äggvita och äggula.
  2. Vispa äggvitan och tillsätt socker.
  3. Blanda i äggulor.
  4. Tillsätt vatten och vaniljsocker.
  5. I en särskild skål blanda i vetemjöl, bakpulver och kakao.
  6. Tillsätt allt detta med de vispade äggen.
  7. Häll smeten i en långpanna, ca 25×35 cm, med bakplåtspapper.
  8. Grädda i nedre delen av ugnen, 20–25 min, 180 C.
  9. När kakan är färdig häll över en blandning av 1 dl mjölk blandat med 1 tsk socker.
  10. Koka upp mjölken för fyllningen.
  11. Blanda mannagryn med de 2 dl mjölk.
  12. Häll i den kokande mjölken och rör om hela tiden tills den är klar.
  13. Låt den svalna.
  14. Blanda i smör som är rumstempererat.
  15. Tillsätt socker och blanda med slickepotten.
  16.  Värm äggulorna på svag värme samtidigt som du vispar hela tiden tills krämen tjocknar.
  17. Rör i krämen i den kokta mannagrynen.
  18. Blanda allt.
  19. Häll fyllningen över den färdiga choklad botten.
  20. Smällt chokladen över vattenbad eller i mikro.
  21. Blanda i olja och mjölken.
  22. Häll över fyllningen.
  23. Låt kakan kallna.
  24. Dela i lagom stora bitar.
  25. Dekorera med bär och choklad.

 

Författare: Zehra Jakupovic

Zehra är utbildad kock och konditor. Med ett brinnande intresse för bakverk och matlagning inspirerar hon med utsökta recept. Zehra jobbar idag som kock på Lindens förskola och Björköby skola.

Lämna ett svar