Choklad och hallonkaka

Det bästa av flera världar – mjuk kaka, fruktig sötma, krämig vanilj, och rik choklad.

Ingredienser

Botten

  • 5 ägg
  • 5 msk strösocker
  • 3 msk olja
  • 4 msk vetemjöl
  • 2 msk kakao
  • 2 tsk bakpulver

Sockerlag

  • 150 ml vatten
  • 60 g strösocker
  • 2 msk vaniljsocker eller 1 msk rom arom

Hallongele

  • 400 g frysta hallon
  • 100 g strösocker
  • 40 g margarin eller smör
  • 1 påse vaniljpudding( finns att köpa på Willys).

Vaniljkräm

  • 500 ml mjölk
  • 80 g strösocker
  • 2 påsar vaniljpudding ( finns att köpa på Willys).
  • 100 g margarin eller smör
  • 150 ml vispgrädde

Chokladglasyr

  • 100 ml vispgrädde
  • 100 g mörk choklad
  • 15 g smör

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180°C.
  2. Separera äggvitor från gulor.
  3. Vispa vitorna till ett skum.
  4. Tillsätt socker och fortsätt vispa till ett fast skum.
  5. Tillsätt äggulor en i taget.
  6. Blanda vetemjöl, kakao och bakpulver i en annan bunke.
  7. Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen.
  8. Blanda försiktigt med en slickepott till en jämn smet.
  9. Blanda sist i oljan i smeten.
  10. Häll smeten i formen 30×20 klädd med bakplåtspapper.
  11. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter.
  12. Kontrollera med provsticka att kakan är helt torr.
  13. Låt svalna helt.
  14. Ta bort bakplåtspapper och lägg tillbaka kakbotten i form.
  15. Koka upp vattnet med sockret och vaniljsocker eller rom arom.
  16. Gör små hål med tandpetare över hela kakbotten.
  17. Häll den kokande sockerlag över botten.
  18. Blanda bär, socker i en kastrull, värm upp och rör om då och då så att bären krossas.
  19. När bären kokat upp, ta direkt bort från plattan.
  20. För att slippa kärnorna, sila blandningen, pressa försiktigt med en spatel för att pressa igenom saften.
  21. Blanda saften med vatten så du får 400 ml vätska.
  22. Hälften av saften häll i en kastrull och koka upp, andra delen blanda med vaniljpudding.
  23. När saften har kokat upp blanda i försiktigt vaniljpudding blandning.
  24. Koka i några minuter och rör hela tiden så att inte bränns fast i botten av kastrullen.
  25. När den har tjocknat, ta bort från spisen och blanda i margarin eller smör.
  26. Varm hallongele häll direkt över kakbotten.
  27. Blanda 400 ml mjölk och strösocker och låt den koka upp i en kastrull.
  28. Blanda vaniljpudding i en liten skål med 100 ml mjölk och häll i den kokande mjölken.
  29. Rör om hela tiden.
  30. När puddingen har tjocknat, blanda i margarin eller smör.
  31. Vispa grädden och blanda med vaniljpudding.
  32. Häll den över hallon fyllningen.
  33. Ställ in kakan i kylskåpet tills du gör choklad glasyr.
  34. Hacka chokladen i små bitar.
  35. Värm grädden i en kastrull och rör ner choklad.
  36. Ta av kastrullen från plattan och rör tills chokladen smält, rör då i smöret.
  37. Ta ut kakan och häll över chokladglasyr.
  38. Dekorera med kokos och bär.

Författare: Zehra Jakupovic

Zehra är utbildad kock och konditor. Med ett brinnande intresse för bakverk och matlagning inspirerar hon med utsökta recept. Zehra jobbar idag som kock på Lindens förskola och Björköby skola.