Fruktkaka med äggvita

En snabb och smidig kaka om man har lite ingredienser över.

Ingredienser

  • 6 äggvitor
  • 2 dl strösocker
  • 130 gr vetemjöl
  • 100 ml rapsolja
  • 1 msk vaniljsocker
  • 100 gr fruktblandning kanderad
  • 50 gr tranbär
  • 50 gr valnötter hackad
  • 50 gr hackad choklad eller choklad chips

Gör så här

  1. Blanda frukten med vatten och låt stå i några minuter.
  2. Vispa äggvitorna till ett fast skum.
  3. Tillsätt strösockret och fortsätt vispa till ett fast skum igen, det ska gå att vända upp och ner på bunken utan det rinner ut.
  4. Blanda för hand i vetemjöl, rapsolja, vaniljsocker, frukt, valnötter, choklad.
  5. Smörja och bröa en räfflad bakform.
  6. Häll smeten i formen.
  7. Grädda din sockerkaka i 180 graders ugn i ca 30 minuter. Känn med en sticka om den är klar. Är stickan helt torr är fruktkakan klar.
  8. Låt kakan kallna i formen.
  9. Vänd kakan på ett fat och pudra med florsocker.

 

Författare: Zehra Jakupovic

Zehra är utbildad kock och konditor. Med ett brinnande intresse för bakverk och matlagning inspirerar hon med utsökta recept. Zehra jobbar idag som kock på Lindens förskola och Björköby skola.