Hallonkaka med vallmofrön

En jättegod hallonkaka med vallmofrön.

Ingredienser

Första botten:

  • 2 ägg
  • 50 g strösocker
  • 20 g vaniljsocker
  • zest av en citron
  • 3 msk rapsolja
  • 60 g vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 100 g hallon

Andra botten:

  • 2 ägg
  • 50 g strösocker
  • 20 g vaniljsocker
  • zest av en citron
  • 3 msk rapsolja
  • 60 g vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • 30 g vallmofrö

Kräm:

  • 350 g cream cheese
  • 150 g yoghurt med hallon smak
  • 150 g florsoscker
  • 50 ml mjölk
  • 10 g malda vallmfrön
  • saft av halv citron
  • 1 msk vaniljsocker
  • 400 ml vispgrädde
  • 10 g gelatin(vegetabilisk)

Topping med hallon smak

  • 450 g hallon
  • 200 ml vatten
  • 4 msk strösocker
  • 20 g vaniljsocker
  • 10 g  gelatin(vegetabilisk)

Gör så här

  1. Vispa ägg med socker, tillsätt olja, zest av citron.
  2. Blanda i vetemjöl för hand och bakpulver.
  3. Strö över hallon.
  4. Ugnsform 25×30.
  5. Baka i ugnen 175 C i ca 10-12 min.
  6. Gör andra botten likadant.
  7. Kräm: Koka upp 50 ml mjölk och lägg i vallmofrön.
  8. Koka i ca 2-3 min.
  9. Låt den svalna.
  10. Blanda cream cheese med yoghurt, socker och vanilj.
  11. Tillsätt citron saft och sist vallmofrön.
  12. Blanda till sist i gelatin, bladen ska först blötläggas, därefter kramar man ur vattnet innan bladen smältes.
  13. Blanda i gelatin i ostkrämen.
  14. Grädden ska vispas och blandas med ostkrämen.
  15. Topping: Hallon och socker koka upp i några min.
  16. Tillsätt gelatin-som du har förberett som det står på förpackningen.
  17. Låt den kallna i 15-20 min och sedan häll över kakan.

Montera kaka på detta vis.

  • Botten med hallon
  • Fyllning med cheese
  • Botten med vallmofrö
  • Topping med hallon
  • Strö på riven mandel eller hasselnötter.

Författare: Zehra Jakupovic

Zehra är utbildad kock och konditor. Med ett brinnande intresse för bakverk och matlagning inspirerar hon med utsökta recept. Zehra jobbar idag som kock på Lindens förskola och Björköby skola.

2 svar till “Hallonkaka med vallmofrön

Lämna ett svar