Mandelkakor med choklad, brynt smör och ganache

Småkakor som är jättegoda till kaffet.

Ingredienser

  • 120 g smör
  • 145 g socker
  • 75 g mandel mjöl
  • 115 g äggvitor
  • 58 g vetemjöl
  • 45 g choklad

För ganache:

  • 85 g vispgrädde
  • 70 g mörk choklad
  • 10 g smör

Gör så här

  1. Förvärm ugnen till 170 c.
  2. Bryn smör och låt den svalna.
  3. Blanda socker och mandelmjöl.
  4. Tillsätt äggvita och blanda.
  5. Tillsätt mjölet och lite i taget det kylda brynta smöret.
  6. Slutligen tillsätt choklad och rör om.
  7. Häll degen i smörda formar.
  8. Baka i 10 till 15 min tills det är lättbrunt.
  9. Ta bort formarna försiktigt och låt dem svalna på ett ställ.
  10. När kakorna har svalnat, förbered choklad ganache.
  11. Häll grädde i en gryta och koka på medelvärme.
  12. Medan grädden värms, skär choklad i bitar och lägg de i en skål.
  13. När grädden har kokat, häll över choklad och låt stå i ungefär en minut.
  14. Blanda försiktigt med en spatel.
  15. Lägg nu i det hackade smöret och blanda tills vi får jämn och glänsande ganache.
  16. Fyll i mitten av kaka med choklad ganache.
  17. Kyll i minst en timme så att ganache stelnar.

Brynt smör:

  • Lägg smöret i en kastrull och smält det på hög värme.
  • Fortsätt värma smöret under vispning tills det har en gyllenbrun färg och nötig doft.
  • Det är viktigt att vispa så att inte mjölksocker och proteiner bränns.
  • Använd gärna en termometer. Smöret är perfekt brynt vid 125°.
  • Ta av från värmen och häll över i en bunke eller kyl kastrullen snabbt i vattenbad.

Recept för brynt smör hämtat från https://www.arla.se/recept/brynt-smor/

Författare: Zehra Jakupovic

Zehra är utbildad kock och konditor. Med ett brinnande intresse för bakverk och matlagning inspirerar hon med utsökta recept. Zehra jobbar idag som kock på Lindens förskola och Björköby skola.

Lämna ett svar