Rån med kex och valnötter

Ett av mina favoritrecept när det kommer till sötsaker är detta fantastiska rånbakverk med en perfekt balans mellan choklad, nötter och den krispiga konsistensen av rån. Det bästa med detta recept är att det är snabbt, enkelt och kräver ingen bakning!

Ingredienser

  • 300 g socker
  • 300 ml mjölk
  • 1 vanilj socker
  • 300 g malda Petit beurre kex ( finns att köpa på Lidl eller City Gross)
  • 300 g malda valnötter
  • 250 g margarin
  • 100 g mörk choklad
  • 3 stora blad rån kex 28 x 39 (finns att köpa på City Gross eller Ica)
  • 100 g vitchoklad

Gör så här

  1. Värm mjölk tillsammans med socker och vaniljsocker tills det kokar.
  2. Rör om då och då så att allt socker löser sig.
  3. Smält försiktigt choklad i mikrovågsugn.
  4. Ta bort mjölken från värmen och tillsätt margarin,  rör om tills det är smält.
  5. Blanda i den malda kexen och vallnötter.
  6. Dela blandningen i två lika delar och tillsätt den smälta chokladen i en.
  7. Fördela smeten på 2 lager rån.
  8. Avsluta med de tredje rånet utan fyllning,
  9. Dela kakan i två delar på mitten.
  10. Bred den smälta vita chokladen över den andra delen.
  11. Lägg på den andra delen och tryck till kakan lite så att den blir kompakt.
  12. Plasta in rånet.
  13. Ställ nu något tungt på rånet som tex: träskärbräda.
  14. Låt stå i kylskåpet över natten innan du skär rånet i bitar.
  15. Förvara sedan i matlådor eller burkar.
  16. Det går även bra att frysa in eller förvara i kylen.
  17. Strö lite kakao över eller lite florsocker smaksatt med vaniljsocker.

Författare: Zehra Jakupovic

Zehra är utbildad kock och konditor. Med ett brinnande intresse för bakverk och matlagning inspirerar hon med utsökta recept. Zehra jobbar idag som kock på Lindens förskola och Björköby skola.