Strudel med fikon fyllning

Små strudel med en god fikon fyllning!

Ingredienser

  • 200 g vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/4 tsk salt
  • 130 g smör rums tempererat
  • 160 farinsocker
  • 1 ägg
  • 2 tsk vaniljextrakt
  • ev. smaksätt med zest av apelsin eller citron

Fyllning:

  • 400 g torkade fikon
  • ca 1/2 – 1 dl vatten

Gör så här

Sätt ugnen på 200˚C.

  1. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt.
  2. Vispa smöret luftigt i en bunke.
  3. Tillsätt florsocker och vanilj under vispning.
  4. Tillsätt ägg och rör ihop till en jämn kräm.
  5. Blanda i vetemjöl och bakpulvers blandningen.
  6. Låt degen vila i kylskåpet i ca. 4 timmar eller över natten.

Fyllning:

  1. Koka fikonen i vattnet tills de mjuknar (tillsätt mer vatten om fikonen inte blir mjuka och låt de koka några minuter till).
  2. Låt de kallna och kör fikonen i en matberedare.

Fortsättning

  1. Ta ut degen från kylen och dela den i fyra delar.
  2. Kavla ut varje bit och bre på fyllningen i ett jämt lager över degen.
  3. Rulla ihop från långsidan som en smal rulltårta.
  4. Grädda mitt i ugnen i ca 20-25 minuter.
  5. Ta ut plåten och skär ut små strudlar.
  6. Låt strudlarna svalna i en eldfast form med lock.
  7. Om man önskar mer spröda kakor kan man ta bort locket och låt de svalna utan lock.

Författare: Zehra Jakupovic

Zehra är utbildad kock och konditor. Med ett brinnande intresse för bakverk och matlagning inspirerar hon med utsökta recept. Zehra jobbar idag som kock på Lindens förskola och Björköby skola.