Vallmofrökaka med vit choklad

En saftig vallmofrökaka med vit choklad!

Ingredienser

Botten:

  • 100 g smör – rumstempererad
  • 100 g strösocker
  • 1 ägg
  • 1 msk crème fraiche
  • 300 g vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Fyllning:

  • 2,5 dl mjölk
  • 3 msk strösocker
  • 2 äggulor
  • 2 msk maizena
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 100 g vallmofrö

Glasyr:

  • 150 g vitchoklad
  • 4 msk rapsolja
  • 1 msk vallmofrö

Gör så här:

Sätt ugnen på 180°C

  1. Skär smöret i kuber och finfördela det i mjölet för hand eller i matberedare.
  2. Tillsätt crème fraiche, socker, bakpulver och ägg, arbeta snabbt ihop till en smidig deg.
  3. Dela degen i två bitar.
  4. Plasta och ställ in i kylskåpet i ca 30 min.
  5. Koka krämen.
  6. Vispa ägg, socker, vaniljsocker och två msk maizena med 0,5 dl mjölk.
  7. Resten av mjölken, häll i en kastrull och låt den koka upp.
  8. Blanda i den kokande mjölken i ägg blandningen och låt den koka några minuter.
  9. Rör om hela tiden.
  10. Häll i vallmofrön och rör om.
  11. Tryck ut degen (en bit) i en form (30×20).
  12. Nagga degen med en gaffel.
  13. Häll över fyllningen och lägg över andra delen av degen som du har kavlat ut.
  14. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 min eller tills den har fått en fin färg.
  15. Smällt choklad, blanda med rapsolja och 1 msk vallmofrö.
  16. Häll chokladen över kakan.
  17. Låt den svalna och skär sedan kakan i önskade bitar.

Författare: Zehra Jakupovic

Zehra är utbildad kock och konditor. Med ett brinnande intresse för bakverk och matlagning inspirerar hon med utsökta recept. Zehra jobbar idag som kock på Lindens förskola och Björköby skola.