En saftig vallmofrökaka med vit choklad!
Ingredienser
Botten:
- 100 g smör – rumstempererad
- 100 g strösocker
- 1 ägg
- 1 msk crème fraiche
- 300 g vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
Fyllning:
- 2,5 dl mjölk
- 3 msk strösocker
- 2 äggulor
- 2 msk maizena
- 1 tsk vaniljsocker
- 100 g vallmofrö
Glasyr:
- 150 g vitchoklad
- 4 msk rapsolja
- 1 msk vallmofrö
Gör så här:
Sätt ugnen på 180°C
- Skär smöret i kuber och finfördela det i mjölet för hand eller i matberedare.
- Tillsätt crème fraiche, socker, bakpulver och ägg, arbeta snabbt ihop till en smidig deg.
- Dela degen i två bitar.
- Plasta och ställ in i kylskåpet i ca 30 min.
- Koka krämen.
- Vispa ägg, socker, vaniljsocker och två msk maizena med 0,5 dl mjölk.
- Resten av mjölken, häll i en kastrull och låt den koka upp.
- Blanda i den kokande mjölken i ägg blandningen och låt den koka några minuter.
- Rör om hela tiden.
- Häll i vallmofrön och rör om.
- Tryck ut degen (en bit) i en form (30×20).
- Nagga degen med en gaffel.
- Häll över fyllningen och lägg över andra delen av degen som du har kavlat ut.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 25 min eller tills den har fått en fin färg.
- Smällt choklad, blanda med rapsolja och 1 msk vallmofrö.
- Häll chokladen över kakan.
- Låt den svalna och skär sedan kakan i önskade bitar.