Strudel som betyder strömvirvel på tyska är ett riktigt gott bakverk. Här är en variant med valnötter och hasselnöt.
Ingredienser
- 600 gr mjöl
- 2 msk bakpulver
- 200 gr smör, kallt och delat i små bitar
- 160 gr socker
- 2 äggulor
- 250 gr gräddfil
- 1 nypa salt
Fyllning
- 300 gr malda valnötter
- 100 gr malda hasselnötter
- 125 ml mjölk + lite extra om det önskas
- 2-3 msk socker
- 1 – 2 msk kakao, eventuellt lite kanel
Gör så här
- Förvärm ugnen till 180 C.
- Lägg bakplåtspapper på en bakplåt.
- Blanda alla ingredienserna till en deg.
- Kör i degen i en degblandare till en slät deg.
- Dela degen i två lika stora bitar.
- Blanda ingredienserna för fyllningen.
- Om fyllningen är mycket torr, tillsätt några droppar mjölk.
- Kavla ut degen.
- Bred fyllningen i ett jämnt lager över den halva delen.
- Rulla ihop från långsidan och lägg strudeln på bakplåtspapper.
- Pensla strudeln med äggvita.
- Baka den i ugnen i 30-40 min tills den är gyllenbrun.
- Ta ut den ur ugnen och låt svalna.
- Pudra sedan med florsocker.