Valnöt- och hasselnöts strudel

Strudel som betyder strömvirvel på tyska är ett riktigt gott bakverk. Här är en variant med valnötter och hasselnöt.

Ingredienser

  • 600 gr mjöl
  • 2 msk bakpulver
  • 200 gr smör, kallt och delat i små bitar
  • 160 gr socker
  • 2 äggulor
  • 250 gr gräddfil
  • 1 nypa salt

Fyllning

  • 300 gr malda valnötter
  • 100 gr malda hasselnötter
  • 125 ml mjölk + lite extra om det önskas
  • 2-3 msk socker
  • 1 – 2 msk kakao,  eventuellt lite kanel

Gör så här

  1. Förvärm ugnen till 180 C.
  2. Lägg bakplåtspapper på en bakplåt.
  3. Blanda alla ingredienserna till en deg.
  4. Kör i degen i en degblandare till en slät deg.
  5. Dela degen i två lika stora bitar.
  6. Blanda ingredienserna för fyllningen.
  7. Om fyllningen är mycket torr, tillsätt några droppar mjölk.
  8. Kavla ut degen.
  9. Bred fyllningen i ett jämnt lager över den halva delen.
  10. Rulla ihop från långsidan och lägg strudeln på bakplåtspapper.
  11. Pensla strudeln med äggvita.
  12. Baka den i ugnen i 30-40 min tills den är gyllenbrun.
  13. Ta ut den ur ugnen och låt svalna.
  14. Pudra sedan med florsocker.

Författare: Zehra Jakupovic

Zehra är utbildad kock och konditor. Med ett brinnande intresse för bakverk och matlagning inspirerar hon med utsökta recept. Zehra jobbar idag som kock på Lindens förskola och Björköby skola.