Frasiga kroketter med potatis och köttfärs

Goda kroketter som uppskattades på middagsbordet!

Ingredienser

ca 10-12 st kroketter

  • 210 g potatis
  • vatten
  • salt
  • 100 g nötfärs
  • 1,4 g svartpeppar
  • 1, 4 g salt
  • 1 g paprikapulver
  • 1 g vitlökspulver
  • 1/2 gul lök
  • 1/2 röd paprika
  • 1-2 ägg
  • panko med ströbröd  eller bara ströbröd
  • olivolja, rapsolja

Gör så här

  1. Skala potatisen.
  2. Koka upp potatisen i mycket vatten med lite salt i 15 till 20 minuter.
  3. Häll ut vattnet.
  4. Lägg köttfärsen i en djup skål och tillsätt svartpeppar, salt, paprika och vitlökspulver och blanda.
  5. Värm lite olivolja i en stekpanna och tillsätt hackad lök och paprika.
  6. Stek grönsakerna i två minuter och tillsätt köttfärsen. Stek tills det är färdigt.
  7. Låt grönsakerna och köttfärsen kallna.
  8. Lägg potatisen i en djup skål och mosa dem.
  9. Tillsätt köttfärsen och blanda ihop.
  10. Lägg smeten i kylen för att stelna.
  11. Ta lite potatisblandning och forma den till en boll.
  12. Gör en krokettform.
  13. Doppa kroketterna i mjölet, det vispade ägget och panko-smulorna.
  14. Lägg dem i frysen i en timme eller mer så att de behåller sin fina form när de bakas.
  15. Värm oljan i en kastrull.
  16. Stek potatiskroketterna tills de är gyllenbruna.
  17. Servera med sallad eller med pitabröd

    TIPS:

    – Tillsätt salt och peppar efter smak.
    – Skär inte grönsakerna för stora.
    – Frys potatiskroketterna.

Författare: Zehra Jakupovic

Zehra är utbildad kock och konditor. Med ett brinnande intresse för bakverk och matlagning inspirerar hon med utsökta recept. Zehra jobbar idag som kock på Lindens förskola och Björköby skola.