Apelsinkaka med polenta och mandel

En god glutenfri apelsinkaka med polenta och mandel.

Ingredienser

  • 250 ml mjölk
  • 115 g. smör
  • 165 g. polenta
  • 200 g. strösocker
  • 4 ägg
  • 1 stor apelsin
  • apelsin zest
  • 100 g mandelmjöl
  • 2 msk bakpulver
  • 1 krm salt

Socker lag:

  • 100 ml apelsin saft från 1- 2 apelsin
  • 100 g. strösocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Koka upp mjölken och smöret.
  3. Tillsätt därefter polentagrynen.
  4. Låt sjuda under omrörning i ca 5 min. Låt svalna.
  5. Vispa lätt ner ägg och socker.
  6. Tillsätt blandningen i den kalla polentan.
  7. Blanda i mandelmjölet och bakpulver.
  8. Pensla en bakform med smör och strö över lite kokos eller mandelspån.
  9. Baka i ugnen i ca 45 minuter.
  10. Medan kakan gräddas ska socker lag förberedas.
  11. Blanda apelsinsaft med socker och värm upp tills sockret löser sig..
  12. Låt svalna.
  13. Stjälp upp kakan och låt svalna något.
  14. Häll över sockerlagen.
  15. Servera kakan med jordgubbar, vispad grädde eller vaniljglass.

 

 

 

 

Författare: Zehra Jakupovic

Zehra är utbildad kock och konditor. Med ett brinnande intresse för bakverk och matlagning inspirerar hon med utsökta recept. Zehra jobbar idag som kock på Lindens förskola och Björköby skola.