Chokladkaka med dadlar, blåbär och valnötter

Ibland har man inte tillgång till en ugn för sin bakning. Då kan man göra den här goda chokladkakan med dadlar, blåbär och valnötter!

Ingredienser

  • 50 g dadlar utan kärnor
  • 150 ml äppeljuice
  • 150 g valnötter
  • 200 g havremjöl
  • 3 teskedar mörkt kakaopulver
  • matsked kanel

Fil / Ganache :

  • 250 ml vispgrädde
  • 325 g Mörk choklad
  • 50 g smör, rumstemperatur
  • cirka 50-80 g blåbär

Gör så här

  1. Mixa dadlarna i en mixer.
  2. Tillsätt valnötter, kakao, kanel och blanda i några minuter för att få en enhetlig blandning.
  3. Tillsätt havregryn och blanda i några minuter till.
  4.  Blandningen ska kunna formas.
  5. Prova den, ta den i handen, och om en boll är gjord utan att klibba, är blandningen klar, och om den fortfarande inte är fin, tillsätt lite mer havremjöl.
  6. Ta fram en rund form.
  7. Platta ut degen, täck den med plastfolie och låt den vila kallt i ca 30 minuter.
  8. Värm grädden, strö sedan över chokladen och rör om långsamt för att smälta chokladen.
  9. Tillsätt smör och rör om för att smälta.
  10. Ta formen ur kylen och häll ganache över degen.
  11. Lägg på blåbär på ganache.
  12. Sätt kakan i kylen över natten.
  13. Servera med vaniljglass eller vispad grädde med valfria bär.

Författare: Zehra Jakupovic

Zehra är utbildad kock och konditor. Med ett brinnande intresse för bakverk och matlagning inspirerar hon med utsökta recept. Zehra jobbar idag som kock på Lindens förskola och Björköby skola.