Rösti med kålrot, persilja och en god örtsås.
Ingredienser
- 60 gr gul lök
- 400 g kålrot
- 500 g potatis
- 2 ägg
- 2 msk persilja
- 2-3 msk majsmjöl
- 1 msk potatismjöl
- salt
- 1-2 msk paprika pulver
Sås
- 380 gr turkisk yoghurt
- 60 gr gurka
- persilja
- 2 msk citronsaft
- lite salt och peppar
- 2 msk tärnad inlagd gurka
Gör så här
Förvärm ugnen till 180 C.
- Skala potatisen, kålroten, löken och riv den fint.
- Hacka persilja fint.
- Blanda löken och persiljan tillsammans med de fint rivna potatisarna och kålroten.
- Tillsätt lätt vispade ägg, potatismjöl, majsmjöl och kryddorna.
- Blanda allt tillsammans väl och låt svälla i ca 5-8 min.
- Forma rösti med blöta händer.
- Värm lite olja i en stekpanna, stek rösti i ca 3-4 min, vänd och stek andra sidan i ca 3-4 min.
- Lägg sedan på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
- Ringla lite olivolja under och över röstin innan de gräddas i ugnen.
- Lägg in ugnsplåten i ugnen. Vänd bitarna efter några minuter för att få en jämn yta på båda sidor.
Rösti kan stekas färdiga på en stekpanna också. För att minska matfett i matlagning använder jag mer en ugn än vanliga stekpannor.
Sås
- Skölj gurkan och riv den på grövsta sidan på råkostjärnet.
- Salta och låt rinna av i några minuter.
- Krama ur saften med handen.
- Blanda med de andra ingredienser.