Rösti med kålrot och persilja

Rösti med kålrot, persilja och en god örtsås.

Ingredienser

  • 60 gr gul lök
  • 400 g kålrot
  • 500 g potatis
  • 2 ägg
  • 2 msk persilja
  • 2-3 msk majsmjöl
  • 1 msk potatismjöl
  • salt
  • 1-2 msk paprika pulver

Sås

  • 380 gr turkisk yoghurt
  • 60 gr gurka
  • persilja
  • 2 msk citronsaft
  • lite salt och peppar
  • 2 msk tärnad inlagd gurka

Gör så här

Förvärm ugnen till 180 C.

  1. Skala potatisen, kålroten, löken och riv den fint.
  2. Hacka persilja fint.
  3. Blanda löken och persiljan tillsammans med de fint rivna potatisarna och kålroten.
  4. Tillsätt lätt vispade ägg, potatismjöl, majsmjöl och kryddorna.
  5. Blanda allt tillsammans väl och låt svälla i ca 5-8 min.
  6. Forma rösti med blöta händer.
  7. Värm lite olja i en stekpanna, stek rösti i ca 3-4 min, vänd och stek andra sidan i ca 3-4 min.
  8. Lägg sedan på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
  9. Ringla lite olivolja under och över röstin innan de gräddas i ugnen.
  10. Lägg in ugnsplåten i ugnen. Vänd bitarna efter några minuter för att få en jämn yta på båda sidor.

Rösti kan stekas färdiga på en stekpanna också. För att minska matfett i matlagning använder jag mer en ugn än vanliga stekpannor.

Sås

  1. Skölj gurkan och riv den på grövsta sidan på råkostjärnet.
  2. Salta och låt rinna av i några minuter.
  3. Krama ur saften med handen.
  4. Blanda med de andra ingredienser.

 

Författare: Zehra Jakupovic

Zehra är utbildad kock och konditor. Med ett brinnande intresse för bakverk och matlagning inspirerar hon med utsökta recept. Zehra jobbar idag som kock på Lindens förskola och Björköby skola.