Tårta med valnötter och mandlar

Glutenfri och laktosfri tårta med valnötter och mandlar.

Receptet för tårtbottnarna och fyllning 1 har jag hittat på Köket.

Fyllning nr. 2 och dekoration av tårtan har jag hittat på själv.

Ingredienser

Bottnar 2 st.

  • 100 g mandelmjöl (cirka 2 dl)
  • 1 ½ dl socker
  • 4 äggvitor

Fyllning 1:

  • 4 äggulor
  • 2 dl vispgrädde (laktosfri om så önskas)
  • o,5 dl socker
  • 150 g smör (laktosfritt)

Fyllning 2:

  • 175 g laktosfri crème chesse
  • 1 dl vispgrädde laktosfri
  • 0,6 dl florsocker
  • 100 g mörk choklad
  • 50 g smör

Gör så här

  1. Blanda ihop mandelmjöl och socker.
  2. Vispa äggvitorna (men släng inte bort äggulorna, de ska användas till fyllningen) till ett hårt skum.
  3. Blanda ner mandelmjöl och socker blandningen.
  4. Blanda försiktigt, helst för hand, men se till att det blir en jämn och fin smet.
  5. Bred ut smeten på bakplåtspappret i två runda bottnar, cirka 20 centimeter i diameter .
  6. Ställ in plåten i ugnen, 175 grader, och grädda i cirka 20 minuter.
  7. Ta ut och låt svalna.

Fyllningen 1.

  1. Blanda äggulor, grädde och sockret i en kastrull.
  2. Sjud under vispning några minuter tills krämen har tjocknat.
  3. Ta kastrullen från värmen och klicka i smöret under omrörning.
  4. Låt krämen kallna.

Fyllningen 2.

  1. Vispa grädde.
  2. Blanda i crème chesse och florsocker.
  3. Blanda i rumstempererad  smör.
  4. Smält choklad och blanda  med de översta ingredienserna.
  5. Lägg en av bottnarna på ett stort fat.
  6. Bred ut  fyllning nr 2 över den första botten.
  7. Lägg på den andra bottnen och bred ut fyllning 1.
  8. Hacka valnötter och strö över tårtan och runt.
  9. Dekorera med jordgubbar.

 

Författare: Zehra Jakupovic

Zehra är utbildad kock och konditor. Med ett brinnande intresse för bakverk och matlagning inspirerar hon med utsökta recept. Zehra jobbar idag som kock på Lindens förskola och Björköby skola.

Lämna ett svar