Chokladkaka med ganache

En saftig och mjuk chokladkaka med ganache.

Ingredienser

Sockerkaka:

  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 2 dl mjölk
  • 2-3 msk kakao
  • 1 msk bakpulver
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 750 ml mjölk
  • 1 tsk strösocker
  • 1 ägg
  • 2 msk maizena
  • 3 dl grädde

Ganache:

  • 200 ml grädde
  • 140 g mörk choklad
  • 100 g hasselnötter

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och bröa en kakform.
  3. Vispa socker och ägg i en bunke (elvisp eller köksassistent hjälper) fluffigt.
  4. Tillsätt mjölk och vatten.
  5. Blanda mjölet med bakpulver, kakao samt vaniljsocker i en stor bunke.
  6. Blanda i äggsmeten och rör ihop det för hand. Rör ej mjölet för länge.
  7. Häll smeten i formen och baka i 35-40 minuter i nedre ugnen. Innan du tar ut kakan: stick en baksticka eller kniv i kakan – är den kladdig är kakan inte färdigbakad – låt den då gå lite till. Täck ev. över kakan med ett bakplåtspapper eller folie om den börjar brännas i toppen.
  8. Koka upp 750 g mjölk och rör försiktigt i ägg blandat med socker och maizena.
  9. Låt den koka en liten stund men den måste röras hela tiden så att den inte bränns fast i botten.
  10. Låt fyllningen kallna.
  11. Blanda i vispad 3 dl grädde i den kalla fyllningen.
  12. Vispa ca 3 minuter och låt den stå åt sidan.
  13. Ganache: Hacka chokladen i små bitar. Värm grädden i en kastrull, rör ner chokladen.
  14. Ta av kastrullen från plattan och rör tills chokladen smält, blanda i hackade hasselnötter.
  15. När sockerkakan har kallnat, häll över 2 dl kallt kaffe eller 2 dl choklad mjölk.
  16. Fördela fyllningen över hela kakan.
  17. Bred ut ganachen ovanpå fyllningen.
  18. Låt kakan stå i kylskåpet ca 4-5 timmar innan du delar den.

Författare: Zehra Jakupovic

Zehra är utbildad kock och konditor. Med ett brinnande intresse för bakverk och matlagning inspirerar hon med utsökta recept. Zehra jobbar idag som kock på Lindens förskola och Björköby skola.