En saftig och mjuk chokladkaka med ganache.
Ingredienser
Sockerkaka:
- 3 ägg
- 2 dl strösocker
- 2 dl vatten
- 2 dl mjölk
- 2-3 msk kakao
- 1 msk bakpulver
- 1 msk vaniljsocker
- 3 dl vetemjöl
Fyllning:
- 750 ml mjölk
- 1 tsk strösocker
- 1 ägg
- 2 msk maizena
- 3 dl grädde
Ganache:
- 200 ml grädde
- 140 g mörk choklad
- 100 g hasselnötter
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smörj och bröa en kakform.
- Vispa socker och ägg i en bunke (elvisp eller köksassistent hjälper) fluffigt.
- Tillsätt mjölk och vatten.
- Blanda mjölet med bakpulver, kakao samt vaniljsocker i en stor bunke.
- Blanda i äggsmeten och rör ihop det för hand. Rör ej mjölet för länge.
- Häll smeten i formen och baka i 35-40 minuter i nedre ugnen. Innan du tar ut kakan: stick en baksticka eller kniv i kakan – är den kladdig är kakan inte färdigbakad – låt den då gå lite till. Täck ev. över kakan med ett bakplåtspapper eller folie om den börjar brännas i toppen.
- Koka upp 750 g mjölk och rör försiktigt i ägg blandat med socker och maizena.
- Låt den koka en liten stund men den måste röras hela tiden så att den inte bränns fast i botten.
- Låt fyllningen kallna.
- Blanda i vispad 3 dl grädde i den kalla fyllningen.
- Vispa ca 3 minuter och låt den stå åt sidan.
- Ganache: Hacka chokladen i små bitar. Värm grädden i en kastrull, rör ner chokladen.
- Ta av kastrullen från plattan och rör tills chokladen smält, blanda i hackade hasselnötter.
- När sockerkakan har kallnat, häll över 2 dl kallt kaffe eller 2 dl choklad mjölk.
- Fördela fyllningen över hela kakan.
- Bred ut ganachen ovanpå fyllningen.
- Låt kakan stå i kylskåpet ca 4-5 timmar innan du delar den.