Så här gör du goda gifflar med valnötter och hemmagjord sylt.
Ingredienser
- 2 ägg
- 3 dl mjölk
- 2 dl rapsolja
- 1 torrjäst
- 100 gr. strösocker
- 700 gr. vetemjöl
- Kokos att strö över gifflarna med
Fyllning:
- Dadel och plommonsylt samt valnötter.
Sockerlag:
- 200 gr. strösocker
- 3 dl vatten.
Gör så här
- Värm mjölken och blanda i torrjäst med lite strösocker.
- Låt stå i ca. 5 min.
- Blanda sen i resten av socker, ägg, olja, vetemjöl.
- Låt degen vila i ca 20 min.
- Dela degen i fem delar.
- Kavla ut alla fem och dela de i 8 delar.
- Fyll med sylt och lägg en valnötskärna.
- Forma gifflarna och lägg de på en bakplåt med bakplåtspapper.
- Låt jäsa i ca. 20 min.
- Grädda de i ugnen på 200 C i ca. 15 min.
- Koka upp sockerlag.
- Sockerlag ska kokas i ca 4-5 min.
- När gifflarna är färdiga doppa de lätt i sockerlag på alla sidor och strö kokos på.
Njut med en kopp kaffe och de nygräddade gifflar.
Tips: man kan göra egen dadel och plommonsylt och fylla gifflar med.
Dadel och plommonsylt:
Blanda katrinplommon med dadlar och lite vatten i en gryta. Koka upp och rör om hela tiden. De ska vara mjuka. Mixa med stavmixer eller i en matberedare. Häll sylten i en tät burk och bevara den i kylskåpet.