Gifflar fyllda med valnötter och hemgjord plommon och dadelsylt

Så här gör du goda gifflar med valnötter och hemmagjord sylt.

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl rapsolja
  • 1 torrjäst
  • 100 gr. strösocker
  • 700 gr. vetemjöl
  • Kokos att strö över gifflarna med

Fyllning:

  • Dadel och plommonsylt samt valnötter.

Sockerlag:

  • 200 gr. strösocker
  • 3 dl vatten.

Gör så här

  1. Värm mjölken och blanda i torrjäst med lite strösocker.
  2. Låt stå i ca. 5 min.
  3. Blanda sen i resten av socker, ägg, olja, vetemjöl.
  4. Låt degen vila i ca 20 min.
  5. Dela degen i fem delar.
  6. Kavla ut alla fem och dela de i 8 delar.
  7. Fyll med sylt och lägg en valnötskärna.
  8. Forma gifflarna och lägg de på en bakplåt med bakplåtspapper.
  9. Låt jäsa i ca. 20 min.
  10. Grädda de i ugnen på 200 C i ca. 15 min.
  11. Koka upp sockerlag.
  12. Sockerlag ska kokas i ca 4-5 min.
  13. När gifflarna är färdiga doppa de lätt i sockerlag på alla sidor och strö kokos på.

Njut med en kopp kaffe och de nygräddade gifflar.

Tips: man kan göra egen dadel och plommonsylt och fylla gifflar med.

Dadel och plommonsylt:

Blanda katrinplommon med dadlar och lite vatten i en gryta. Koka upp och rör om hela tiden. De ska vara mjuka. Mixa med stavmixer eller i en matberedare. Häll sylten i en tät burk och bevara den i kylskåpet.

 

Författare: Zehra Jakupovic

Zehra är utbildad kock och konditor. Med ett brinnande intresse för bakverk och matlagning inspirerar hon med utsökta recept. Zehra jobbar idag som kock på Lindens förskola och Björköby skola.