Pumpakaka

Goda pumpakakor med cream cheese, kanel och ingefära.

Ingredienser

  • Ca 6 1/2 dl vetemjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk kanel
  • 1/4 tsk mald muskot malen
  • 100 gr osaltat smör i rumstemperatur
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl farinsocker
  • 1 dl pumpapuré
  • 1 ägg
  • 2 tsk vanilj extrakt

Fyllning:

  • 2,5 dl mjukost
  • 0,5 dl socker
  • 2 tsk vaniljextrakt

Topping till kakor:

  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk kanel
  • 1/2 tsk ingefära mald

Gör så här

  1. I en skål, vispa mjöl, bakpulver, salt, kanel och muskot.
  2. Ställ åt sidan.
  3. Vispa ihop smör med socker i medelhög hastighet tills det är fluffigt i cirka 2-3 min.
  4. Blanda i pumpapuré, vispa i ägget och tillsätt sedan vanilj.
  5. Tillsätt långsamt de torra ingredienserna.
  6. Täck och kyl degen i en timme.
  7. Blanda gräddost, socker och vanilj tillsammans.
  8. Kyl i en timme.
  9. Förvärma ugnen till 180 C och lägg bakplåtspapper på en plåt.
  10. Blanda allt till topping.
  11. För att forma kakorna, ta en matsked med kaksmeten, platta till den som en pannkaka och lägg en klick av gräddosten i mitten.
  12. Forma en till kaka som en pannkaka och lägg gräddosten ovanpå.
  13. Nyp ihop kanterna och rulla till en boll.
  14. Rulla i kanelsocker och lägg på en plåt.
  15. Platta ut kakdegsbollarna med ett glas.
  16. Grädda kakorna i 10-15 minuter eller tills kakorna börjar spricka.
  17. Låt svalna på plåten i 5 minuter.
  18. Njut!

Författare: Zehra Jakupovic

Zehra är utbildad kock och konditor. Med ett brinnande intresse för bakverk och matlagning inspirerar hon med utsökta recept. Zehra jobbar idag som kock på Lindens förskola och Björköby skola.