Valnötskaka med rånkex och karamellfyllning

En uppskattad valnötskaka med rånkex och en supergod karamellfyllning.

Ingredienser

  • 300 gr strösocker
  • 150 ml vatten
  • 250 gr margarin
  • 300 gr Lane plazma kex  finns att köpa på Willys, Ica eller City gross).
  • 300 gr hackade valnötter
  • 100 gr malda valnötter
  • Smörgåsrån

Glasyr 

    • 1 dl vispgrädde
    • 150 g mörk choklad
    • 25 g smör

Gör så här

  1. Koka upp grädden till glasyren.
  2. Bryt chokladen i bitar och lägg ner dem och smöret i kastrullen.
  3. Rör om tills allt är smält. Låt smeten svalna något.
  4. Smält strösocker i en vid tjockbottnad kastrull tills den får en fin karamellfärg.
  5. Häll försiktigt över vatten och blanda tills sockret har smält.
  6. Tillsätt valnötter, margarin, kex och blanda.
  7. Lägg smörgåsrånet i en form 20×30 cm så att det täcker hela botten.
  8. Häll över karamellfyllningen.
  9. Lägg på smörgåsrånet så att det täcker över fyllningen.
  10. Tryck med händerna på smörgåsrånet så att det klistras fast på karamellen.
  11. Häll glasyr över kakan och bred ut.
  12. Låt kakan kallna tills fyllningen och glasyren har stelnat.
  13. Dela kakan i bitar.
  14. Dekorera med valnötter eller med något annat.

Författare: Zehra Jakupovic

Zehra är utbildad kock och konditor. Med ett brinnande intresse för bakverk och matlagning inspirerar hon med utsökta recept. Zehra jobbar idag som kock på Lindens förskola och Björköby skola.