Köttbullar på mammas vis, morot och kålrotsmos, champinjonsås

Underbart goda köttbullar på mammas vis. Med morot- och kålrotsmos samt champinjonsås så blir det en utmärkt middag!

Ingredienser

  • 500 g nötfärs
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 krm vitlök pressad
  • 75 g riven gul lök
  • vetemjöl
  • rapsolja, smör

Morot och kålrotsmos

  • 600 g kålrot
  • 100 g morot
  • salt
  • mjölk

Champinjonsås

  • 400 g färska champinjoner
  • 2 dl mjölk
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 tsk vetemjöl

Gör så här

  1. Skala gullöken och riv den med ett rivjärn.
  2. Pressa vitlöken eller riv den också med rivjärn.
  3. Lägg i färs, lök, salt och peppar. Rör till en jämn smet.
  4. Forma smeten till jämna bullar.
  5. Rulla köttbullarna i vetemjöl.
  6. Stek dem i smör- & rapsolja på medelvärme i 3-5 min.
  7. Skala kålroten och moroten och skär de i bitar.
  8. Koka de mjuka i lättsaltat vatten, 15-20 min.
  9. Häll av vattnet och pressa kålroten och morötterna genom purépress eller mosa med en stöt direkt i kastrullen.
  10. Värm mjölken och smöret, rör ner i kålroten och morötterna.
  11. Smaksätt med salt och peppar.
  12. Skiva champinjonerna och fräs dem i smör och rapsolja.
  13. Blanda i 2 tsk mjöl.
  14. Häll i mjölken och rör om.
  15. Låt såsen koka utan lock i ca 10 min eller tills den blir lagom tjock.
  16. Smaksätt med salt, peppar.

 

Författare: Zehra Jakupovic

Zehra är utbildad kock och konditor. Med ett brinnande intresse för bakverk och matlagning inspirerar hon med utsökta recept. Zehra jobbar idag som kock på Lindens förskola och Björköby skola.

Lämna ett svar