Underbart goda köttbullar på mammas vis. Med morot- och kålrotsmos samt champinjonsås så blir det en utmärkt middag!
Ingredienser
- 500 g nötfärs
- 1 tsk salt
- 1 krm vitpeppar
- 1 krm vitlök pressad
- 75 g riven gul lök
- vetemjöl
- rapsolja, smör
Morot och kålrotsmos
- 600 g kålrot
- 100 g morot
- salt
- mjölk
Champinjonsås
- 400 g färska champinjoner
- 2 dl mjölk
- 1/2 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
- 2 tsk vetemjöl
Gör så här
- Skala gullöken och riv den med ett rivjärn.
- Pressa vitlöken eller riv den också med rivjärn.
- Lägg i färs, lök, salt och peppar. Rör till en jämn smet.
- Forma smeten till jämna bullar.
- Rulla köttbullarna i vetemjöl.
- Stek dem i smör- & rapsolja på medelvärme i 3-5 min.
- Skala kålroten och moroten och skär de i bitar.
- Koka de mjuka i lättsaltat vatten, 15-20 min.
- Häll av vattnet och pressa kålroten och morötterna genom purépress eller mosa med en stöt direkt i kastrullen.
- Värm mjölken och smöret, rör ner i kålroten och morötterna.
- Smaksätt med salt och peppar.
- Skiva champinjonerna och fräs dem i smör och rapsolja.
- Blanda i 2 tsk mjöl.
- Häll i mjölken och rör om.
- Låt såsen koka utan lock i ca 10 min eller tills den blir lagom tjock.
- Smaksätt med salt, peppar.